Ivanov: Ne izlazim na referendum, glasao sam 1991. godine

RTS 23.09.2018 20:28
Ivanov: Ne izlazim na referendum, glasao sam 1991. godine


Makedonski predsednik Đorđe Ivanov poručio je "30. septembra neće izaći da glasa" na referendumu o promeni imena zemlje u Severna Makedonija. Glasao sam pre 27 godina, 8. septembra 1991. godine", rekao je Ivanov prilikom susreta s Objedinjenom makedonskom dijasporom u američkom gradu Detroitu.Pre 27 godina na referendumu je izglasana podrška tome da Makedonija postane "suverena i nezavisna, s pravom udruživanja sa nezavisnim državama Jugoslavije".

"Ja sam dva puta od građana dobijao poverenje da ne dozvolim promenu Ustava sa ciljem promene imena, da ne prihvatam ideje i predloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonskog jezika i makedonskog modela suživot. Ne odstupam od tih mojih uverenja. Zato, 30. septembra neću izaći da glasam", saopštio je reči Ivanova njegov kabinet, prenosi MIA.

Navodi se da je Ivanov kazao da "u skladu sa članom 7, stavom 3 Zakona o referendumu, niko ne može da bude pozvan na odgovornost zbog glasanja, odnosno neglasanja na referendumu".

"Svaki građanin ima pravo da odluči kako će postupiti u vezi s ovim referendumom, da izađe i glasa, ili pak da ne izađe i bojkotuje. Što se mene tiče, ja sam već glasao. Glasao sam pre 27 godina, 8. septembra 1991", poručio je makedonski predsednik.

Ivanov se nalazi u radnoj poseti SAD tokom koje će učestvovati na 73. zasedanju Generalne skupŠtine UN u Njujorku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak