Tereza Mej: Nikada neću prihvatiti raspad Ujedinjenog Kraljevstva

Politika 23.09.2018 11:56
Tereza Mej: Nikada neću prihvatiti raspad Ujedinjenog Kraljevstva


Neću poništiti rezultate referenduma niti ću podeliti svoju zemlju, kaže britanska premijerkaBritanska premijerka Tereza Mej danas je izjavila da bi Evropska unija trebalo da smisli alternativu za njene predloge o Bregzitu i upozorila da nikad neće prihvatiti raspad Ujedinjenog Kraljevstva.

„Neću poništiti rezultate referenduma niti ću podeliti svoju zemlju. Potrebna nam je ozbiljna posvećenost u rešavanju dva glavna problema u pregovorima i spremni smo”, kazala je Mejova, javlja Rojters.

Kako agencija podseća, ona je to kazala dan pošto su lideri EU odbacili neke tačke njenog predloga o Bregzitu.

Ona je potom kazala da su pregovori u ćorsokaku.

Kako AP prenosi, Tereza Mej kazala je da je „neprihvatljivo” da EU odbaci njen predlog bez ponude alternative.

Takođe, kako je rekla, najbolji ishod pregovora za Veliku Britaniju jeste da ona napusti EU s postignutim dogovorom, međutim, naglasila da je napuštanje bloka bez dogovora bolje nego napuštanje uz loš dogovor.

Ocena britanskih dnevnika danas bila je surova, preneo je ranije AP, ističući da je plan o Bregzitu britanske premijerke u „dronjcima” pošto ga je odbacila Evropska unija na samitu u Salcburgu.

Britanski mediji su, kako je navedeno, taj predlog ocenili kao „poniženje”.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je u Salcburgu da delovi plana Tereze Mej jednostavno „neće funkcionisati”, dok je predsednik Francuske Emanuel Makron nazvao probregzit političare „lažovima”.

Levo orijentisan „Gardijan” istakao je da je „Mej ponižena” dok je „San” opisao lidere EU kao „prljave pacove", prenosi Tanjug.


Škotska premijerka: Predlog Tezere Mej je užasan

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon ocenila je izjavu britanske premijerke Tereze Mej u kojoj je pozvala Evropsku uniju da prekine zastoj koji je nastao zbog Bregzita, kao „užasnu”.

Sterdžonova je na Tviteru poručila da će „ako je taktika (Mej) da okrivi EU za to što dogovora nema, naneti veliku štetu svima kojima treba da služi”.

Mejova je istakla da je najbolji ishod pregovora za Veliku Britaniju da ona napusti EU s postignutim dogovorom, međutim, naglasila je da je napuštanje bloka bez dogovora bolje nego napuštanje uz loš dogovor.

„Jedino približno izvodljivo rešenje za Bregzit jeste ostanak na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji. Ako (premijerka Mej) nije spremna na to, onda Bregzit ne treba da se dogodi. 'Bez dogovora' i 'bez detalja', Bregzit prosto nije prihvatljiv, posebno za Škotsku, pošto mi nismo glasali za ovo”, poručila je Nikola Sterdžon, javlja Rojters, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak