Crnogorci uvode dobrovoljno služenje vojske

Novosti 23.09.2018 11:49
Crnogorci uvode dobrovoljno služenje vojske


U Crnoj Gori od naredne godine biće uvedena tromesečna obuka za 100 mladićaMINISTARSTVO odbrane Crne Gore saopštilo je da će tokom 2019. godine u Crnoj Gori biti uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka. Planirano je da se obuka obavlja za 100 vojnika godišnje, odnosno dva puta po 50, a trajaće tri meseca.

Iz ministarstva poručuju da postoji mogućnost povećanja broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u narednom periodu, ukoliko broj zainteresovanih bude veći od planiranog, što se i očekuje.

Ova novina uvodi se 13 godina nakon što je ukinuta obaveza služenja vojnog roka. Istraživanja su pokazala veliko interesovanje mladih Crbnogoraca za služenje vojnog roka. Priča dolazi u trenutku kada i druge zemlje, poput Švedske, takođe žele da vrate vojnu obavezu za svoje građane.

- Crnogorci se vraćaju tradiciji. Kao vojnik, Crnogorac je pokazivao svoje najuzvišenije moralne vrednosti. Pamtimo to i u prošlim vremenima, kada su naši momci širom bivše Jugoslavije bili za primer ostalim vršnjacima - kaže za "Novosti" pukovnik u penziji Dobrislav Bajović. - Odlazili su golobradi mladići, a vraćali su se kao formirane ličnosti i pravi muškarci, spremni da počnu novi život. Danas, nažalost, toga nema. Nekada se vojni rok u JNA trajao dve, tri ili čak četiri godine u Ratnoj mornarici, a osobe sa završenom srednjom školom ili višim obrazovanjem imale su pravo da vojni rok obave tokom jedne godine. Vremena su se promenila, pa i kada je u pitanju obaveza služenja.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak