Škole bez osnovnog sredstva za rad: Nema dnevnika, ocene u sveskama

Novosti 23.09.2018 11:47
Škole bez osnovnog sredstva za rad: Nema dnevnika, ocene u sveskama


U mnogim školama nema jednog od osnovnih sredstava za rad nastavnika. Kasne za 1. i 5. razred, zbog novih nastavnih planova i programaDOK u sve više škola papirni dnevnik odlazi u prošlost, a zamenjuje ga elektronski, u nekima trenutno ne koriste ni jedan ni drugi. Elektronski još nije uveden, a papirnog nema na tržištu. U mnogim osnovnim školama "Novostima" je potvrđeno da im još nisu stigli papirni dnevnici za prvi i peti razred osnovne škole. Kašnjenja je bilo i za prvi razred gimnazije.

Profesori tako nastavne jedinice, odsutne učenike, prve ocene i sve druge zabeleške pišu u svoje notese, pa će, kada im dnevnici stignu, sve da prepišu.

- Nije ovo prvi put da dnevnici kasne, ali sada se baš odužilo - kaže jedna nastavnica. - Kasnilo se sa usklađivanjem rasporeda časova, u našoj školi kasnila je nastava građanskog vaspitanja, a kasne i dnevnici.

Informacija koju su nezvanično dobili nastavnici i direktori škola jeste da dnevnici kasne zbog novih nastavnih planova i programa. Sa novinama u nastavi i dnevnici su morali da dobiju nove rubrike, pa oni štampani prethodnih godina više ne mogu da se koriste.

U pojedinim školama rečeno nam je da su dnevnici počeli da se distribuiraju, ali kasno, pa sada "Prosvetni pregled", od koga ga kupuju, ne može za kratko vreme da odštampa i pripremi toliko dnevnika.

Iako u mnogim školama kažu da dnevnike još nisu dobili za prvi i peti razred, u Ministarstvu prosvete tvrde da su dnevnici dostavljeni. Istina je, kažu prosvetari, negde na sredini - deo škola dnevnike ima, a deo ih još nije dobio.

- Ministarstvo prosvete aktivno je učestvovalo na izradi dnevnika za prvi, peti i šesti razred i pripremilo ih je u skladu sa novim planovima nastave i učenja - kažu u Ministarstvu prosvete. - Navedeni obrasci mogli su da se dostave školama tek nakon objavljivanja Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi.

Navedeni pravilnik objavljen je u Službenom glasniku 29. avgusta, pa tako i ne čudi što dnevnici nisu stigli za početak školske godine. Od tada je počelo štampanje u "Prosvetnom pregledu", a deo škola je još na čekanju.

U pojedinim školama koje su papirne dnevnike zamenile elektronskim potvrđeno nam je da i oni nisu dobili potrebne obrasce. Nedostaju im matične knjige, u koje se upisuju svi podaci o učenicima i koje se trajno čuvaju.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak