Bruka: Vjerica Radeta i pored užasnog tvita sedi u Skupštini, poslanici nemaju nameru da je smene

Blic 23.09.2018 11:21
Bruka: Vjerica Radeta i pored užasnog tvita sedi u Skupštini, poslanici nemaju nameru da je smene


Potpredsednica Skupštine Srbije i poslanica SRS Vjerica Radeta će, po svoj prilici, i dalje biti na tim funkcijama, uprkos sramnom tvitu o smrti predsednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmetović.Deseto vanredno zasedanje parlamenta u 11. sazivu počelo je u petak, na zahtev 157 narodnih poslanika. Volja većine, međutim, izostala je kada je trebalo da se sazove vanredna sednica za smenu Radete, a izgleda da je neće biti ni u toku redovnog zasedanja koje bi trebalo da počne 1. oktobra. Sada je, prema propisima, potrebna podrška 126 poslanika prvo da to postane tačka dnevnog reda, a onda i da za njeno razrešenje glasa isti broj narodnih tribuna. Praktično, to znači da će Radeta biti poslanik sve dok za njenu smenu ne glasaju prevashodno poslanici Srpske napredne stranke, kojih ima 104.

Inicijativu o Radetinoj smeni podnela je Demokratska stranka, uz podršku 60 poslanika i poslanica. Iako su tvit osudili predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, ali i predsednica Skupštine i funkcionerka SNS Maja Gojković, u poslaničkom klubu naprednjaka Radetina smena nije tema. Umesto da odgovori na pitanje kakav je stav vladajuće i najbrojnije poslaničke grupe, njihov šef Aleksandar Martinović prebacuje loptu u drugo dvorište.

- Mislim da će 11 potpisanih ugovora sa Kinom doneti ogromnu dobrobit građanima i privredi Srbije - kratko je za "Blic" rekao Martinović.

U istom maniru svoj stav izneo je i njegov zamenik, Vladimir Orlić.

- Ja i dalje nisam pročitao tu inicijativu. Danas se bavimo penzijama, koje će biti značajno veće svima - rekao je on.

Ako bi svih 104 poslanika SNS, uz 60 potpisanih, glasalo za Radetinu smenu glasovi 22 poslanika vladajuće SPS ne bi ni bili potrebni. Ipak, socijalisti su i po ovom pitanju rame uz rame sa SNS.

- Smatramo da u ovom trenutku ima značajnijih poslova kojima se treba baviti, kao što je Predlog Zakona o PIO, koji je preduslov za povećanje penzija, najavljeni razgovori sa MMF-om o ukidanju Zakona o privremenom umanjenju plata u javnom sektoru. Legitimno pravo opozicije je da pokrene inicijativu, ali je čudno da su ostali nemi na izjavu Sulejmana Ugljanina da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bošnjački predsednik, time nisu stali u zaštitu naše države. Ako to bude neophodno, o eventualnoj smeni Radete ćemo razgovarati unutar vladajuće koalicije - rekao je za "Blic" šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević.

Pitanje je kada će ovo pitanje postati "neophodno". Opozicija, ipak, ne odustaje. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić najavljuje da će na svakoj sednici ponavljati zahtev za Radetinu smenu.

- Kao ovlašćeni predlagač, pre svake redovne sednice ću iznositi taj zahtev i nadam se da će se još neki od vladajućih poslanika priključiti. Jasno je da je odlučujuća volja SNS, jasno je i da je neće biti, ali smo dužni prema građanima da istrajemo - rekao je Ćirić.
Sramni tvit Vjerice Radete 

Radeta je krajem jula na vest o smrti Hatidže Mehmedović napisala sraman tvit: "Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!". Inicijativu za smenu su, uz DS, potpisali i poslanici LDP, LSV, SDA Sandžaka, DJB, SDS, Narodne stranke i Kluba samostalnih poslanika. Iz vladajuće koalicije, inicijativu su podržali poslanici SDPS Rasima Ljajića i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

U obrazloženju piše da je Radeta govorom mržnje prekršila Ustav.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak