Gran pri 52. Bitefa predstavi 'Zaostavština, komadi bez ljudi'

RTV 23.09.2018 11:01
Gran pri 52. Bitefa predstavi 'Zaostavština, komadi bez ljudi'


Gran pri 'Mira Trailović' za najbolju predstavu 52. Bitefa pripao je ostvarenju 'Zaostavština, komadi bez ljudi' Štefana Kegija i Dominika Ibera, u produkciji pozorišta 'Vidi' iz Lozane.Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" žiri je razvnopravno dodelio dvema predstavama "Rekvijemu za L.", čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alen Platel, u izvođenju belgijske kompanije "Le bale se d la be" i pozorišnoj instalaciji "Večna Rusija" ruske pozorišne kritičarke Marine Davidove u produkciji berlinskog pozorišta HAU.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u kome su bili mađarska pozorišna kritičarka, teatrolog i civilina aktivistkinja Judit Čaki, pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić (Crna Gora), umetnička direktorka Studija za savremenu koreografiju na pozorišnoj akademiji Amsterdamskog univerziteta za umetnost Bojana Mladenović, pozorišni kritičar i teatrolog Brajs Lis (Velika Britanija) i glumica Aleksandra Janković (Srbija).

Žiri je pohvalio festival, koji je napravio snažan gest, eksperimentisao sa oblicima kao što su instalacija i dokumentarne forme i ispitivao nove medije.

Štefan Kegi i Dominik Iber, članovi svetski proslavljenog kolektiva "Rimini protokol", ovogodišnji su, 41. po redu dobitnici "Polititkine" nagrade za režiju za ostvarenje "Zaostavština, komadi bez ljudi" u produkciji jednog od vodećih švajcarskih pozorišta, Vidija iz Lozane.

Žiri u sastavu: urednica Kulturne rubrike Gordana Popović, novinarka Borka Golubović Trebješanin, pozorišna kritičarka Ana Tasić i reditelji Egon Savin i Milan Nešković, ocenio je da se Kegi i Iber, u multimedijalnoj instalaciji bez glumaca, suptilno, emotivno i autentično bave pitanjima starosti i bolesti, boreći se protiv zaborava i smrti.

"Reč je o događaju izuzetne umetničke snage koji stvara simbiozu gledaoca i viđenog", navodi se u obrazloženju "Politikinog" žirija.

Najbolja predstava, prema mišljenju publike, je "Svita br. 3 Evropa" Žorisa Lakosta.

Predstavom "Rekvijem za L." sinoć je završen 52.Bitef, koji je održan pod sloganom "Svet bez ljudi".

Od 13. septembra publika je imala priliku da pogleda u glavnom programu 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak