Nemačka i Francuska: Šta ako ne bude sporazuma oko Bregzita

RTS 22.09.2018 17:05
Nemačka i Francuska: Šta ako ne bude sporazuma oko Bregzita


Francuska ministarska za evropske poslove Natali Loaso upozorila je da ta zemlja mora da bude spremna za opciju u kojoj sporazum oko Bregzita neće biti postignut. Nemački magazin "Špigel" navodi da nemačka vlada očekuje da uticaj toga u oblasti rada bude "relativno mali".Francuska ministarka poručila je da ta zemlja i dalje veruje da je dobar sporazum po pitanju Bregzita moguće postići, ali upozorila da zemlja mora da bude spremna i na mogućnost da Evropska unija i Britanija ne postignu sporazum, prenosi Rojters.

"Zamislimo situaciju da ne postignemo sporazum. Ono što poručujemo jeste da moramo da se pripremimo za to", rekla je Luso za francuski radio.

Nemački magazin Špigel citirao je odgovor vlade kancelarke Angele Merkel na zahtev partije Levice za informacije o toku pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Vlada nemačke kancelarke očekuje da će uticaj nepostizanja sporazuma o Bregzitu na nemačko tržište rada biti "relativno mali", objavio je magazin.

Takođe, vlada Nemačke odgovorila je na zahtev za informacijama koji je uputila opoziciona partija Zelenih.

"Berlin odbacuje ideju britanske premijerke Tereze Mej o zadržavanju slobodnog kretanja dobara između EU i Britanije nakon Bregzita uz ograničavanje slobodnog kretanja ljudi", navodi se u tekstu.

Britanska premijerka je u petak, dan pošto su lideri EU odbacili neke tačke njenog predloga o Bregzitu, izjavila da bi EU trebalo da smisli alternativu za njene predloge i upozorila da nikad neće prihvatiti raspad Ujedinjenog Kraljevstva.

"Neću poništiti rezultate referenduma niti ću podeliti svoju zemlju. Potrebna nam je ozbiljna posvećenost u rešavanju dva glavna problema u pregovorima i spremni smo", rekla je Mejova.

Ona je takođe istakla da su pregovori u ćorsokaku i da je "neprihvatljivo" da EU odbaci njen predlog bez ponude alternative.

Takođe, kako je rekla, najbolji ishod pregovora za Veliku Britaniju jeste da ona napusti EU s postignutim dogovorom, ali je naglasila da je napuštanje bloka bez dogovora bolje nego napuštanje uz loš dogovor.

Ocena britanskih dnevnika je nakon odbacivanja njenih predloga bila surova, preneo je ranije AP, ističući da je plan o Bregzitu britanske premijerke u "dronjcima" nakon što ga je EU odbacila na samitu u Salcburgu.

Britanski mediji su, kako je navedeno, taj predlog ocenili kao "poniženje".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je u Salcburgu da delovi plana Tereze Mej jednostavno "neće funkcionisati", dok je predsednik Francuske Emanuel Makron nazvao probregzit političare "lažovima".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak