Dačić: Braćo i sestre u Hrvatskoj, usredsredimo se na budućnost

Politika 21.09.2018 11:40
Dačić: Braćo i sestre u Hrvatskoj, usredsredimo se na budućnost


Beograd želi najbolje odnose sa Hrvatskom, ali ne pristaje na ucene koje dolaze iz Zagreba, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i pozvao, kako je rekao, braću Hrvate i sestre Hrvatice da se malo usredsredimo na budućnost.Dačić je to rekao reagujući na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenovića da Plenković „da put Srbije u EU vodi preko Hrvatske kao i da ima mnogo nagomilanih pitanja koje bi trebalo rešiti da bi Srbija ušla u EU”.

„Put ka EU ne mora da vodi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunije, Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

„Pošto je Plenković upotrebio taj izraz da bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravano Hrvatska je deo EU, ali svakao EU neće dozvoliti da nerešeni bilaternalni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja”, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, na tu temu nema šta da se priča, kada se zna da je Hrvatska ušla u EU preko Slovnije, da nije rešila granični spor.

„Hoćemo sa Zagrebom najbolje moguće odnose. Hoćemo sa Hrvatskom najbolji odnos ali ne i ucene, zbog Hrvatske nećemo menjati naše osnovno opredeljenje”, rekao je Dačić upitan da prokomentariše izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića o putu Srbije ka EU.

Dačić je ocenio da Srbija i Hrvatska zajedno mogu da budu mnogo jače.

„Dajte braćo Hrvati i sestre, hajde malo da se usresdredimo na budućnost. O čemu više da pričamo, kada ceo svet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, mi i dalje treba da se bavimo našim problemima”, rekao je ministar novinarima u pauzi konferencije Bezbednosni izazovi zapadnog balkana i Srbije u organizaciji Centra za spoljnu politiku


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak