Kako da negujete lice, a da ne oštetite kožu

Mondo 20.09.2018 13:47
Kako da negujete lice, a da ne oštetite kožu


Možda mislite da je to što cedite bubuljice ili ponekad zasite sa šminkom na licu najveći neprijatelj vaše kože, ali i neke druge stvari, koje verovatno radite, loše utiču na kožu."Preterano čišćenje lica je jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave, kada je reč o nezi kože", kaže dermatolog Vitni Bou. "Time se oštećuje spoljašnji, zaštitni sloj kože".

Kada se ošteti taj zaštitni sloj, koža postaje sklonija problemima poput rozacee, ekscema, pojavi bubuljica, pa čak i ubrzanom starenju.

Pogledajte i koje su još neke od najčešćih grešaka u nezi kože.

1. Površinsko skidanje šminke

Možda mislite da je dovoljno da skinete šminku vlažnom maramicom, ali time uklanjate samo spoljašnji sloj prljavštine i šminke, a da zapravo ne čistite kožu.

Dermatolog kaže da je najbolji način da nežno uklonite šminku da koristite balzam za skidanje šminke koji je napravljen na bazi ulja. Suvim prstima utrljajte balzam na kožu jer ova uljana formula uklanja čak i vodootpornu šminku, a ne šteti koži. Zatim lice operite vodom.

2. Korišćenje pogrešnog proizvoda

Dermatolog kaže da bi lice trebalo da čistite dva puta dnevno, proizvodom koji neće da ošteti zaštitni sloj kože. Savetuje da tražite proizvode koji nisu penušavi jer oni svejedno uklanjaju prljavštinu, ali ne skidaju i prirodna ulja i dobre bakterije.

Ukoliko imate osećaj da vam je nakon čišćenja lica koža previše zategnuta, koristite proizvodi koji je previše jak i koji vam može uništiti zaštitni sloj kože.

3. Preterano pranje lica

U većini slučajeva, pranje/čišćenje lica jednom do dva puta dnevno je OK – sve više od toga može da iritira kožu i, ironično, da dovede do preteranog lučenja ulja.

Ako se niste našminkali, niste nanosili kremu za sunčanje i niste se mnogo znojili tokom dana, preskočite čišćenje lica tog dana, ili se jednostavno umijte mlakom vodom. Zdravo je ponekad dati koži odmor od svakodnevnog čišćenja i tretiranja proizvodima.

4. Pogrešna temperatura vode

Mit: vruća voda otvara pore, a hladna voda ih zatvara. Dermatolog ističe da pore nemaju mišiće koje bi ih otvarale i zatvarale. Bez obzira na to što vam možda prija umivanje vrućom vodom, to može loše da utiče na proizvodnju prirodnih, zaštitnih ulja i da rezultira suvom kožom ili preteranom proizvodnjom sebuma.

Mlaka voda je najbolje za nežno, ali efikasno čišćenje lica.

5. Česti pilinzi

"Preterano česti pilinzi lica dovode do dehidratacije i zapaljenja", kaže dermatolog Džošua Zajkner. Savetuje da piling uvek radite ručno i najviše jednom do dva puta nedeljno. Takođe, dodaje da je dobro raditi piling šećerom jer se rastvara u vodi, pa ne možete da preterate u trljanju kože.

6. Vreme nanošenja hidratantne kreme

Da bi se maksimiziralo upijanje i vlaga "zaključala" u koži, najbolje je naneti hidratantnu kremu odmah nakon čišćenja lica. Isto važi za serume i druge proizvode z akožu.

Nije pametno čekati da se koža u potpunosti osuši jer tako manje upija aktivne sastojke, a imaćete i osećaj da vam je koža masna.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak