Menjaće se centar Banovog brda

Novosti 19.09.2018 19:18
Menjaće se centar Banovog brda


Sugrađanima dostupan uvid u plan detaljne regulacije srca Čukarice do 10. oktobra u gradskoj upravi. Jedan od prioriteta biće obogaćivanje kulturnih sadržajaDIREKCIJA za građevinsko zemljište i izgradnju stavila je na javni uvid nacrt Plana detaljne regulacije centra Banovog brda. Zainteresovani sugrađani moći će do 10. oktobra da saznaju zamisao budućeg izgleda srca opštine Čukarica, i to u zgradi gradske uprave. Do tog dana je i rok predaje Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove svih primedaba na planirano rešenje.

Prostor između ulica Požeške, Nadežde Petrović, Nikolaja Gogolja, Šumadijskog trga, Stanka Opsenice, Lazara Kujundžića, Vidakovićeve, Lješke i Zrmanjske, obuhvaćen je pomenutim planom. Reč je o površini od skoro 19 hektara. Kako stoji u dokumentaciji, jedan od prioriteta za razvoj Banovog brda jeste obogaćivanje i upotpunjavanje sadržaja kulture kroz rekonstrukciju postojećeg objekta Kulturnog centra Čukarica. Međutim, to nije sve.

- Planom su predviđene površine za saobraćajnice, objekte i komplekse javnih službi, za stanovanje, mešovite gradske centre i komercijalne sadržaje - piše u dokumentaciji. - Takođe, predviđena je i izgradnja javne garaže na poziciji postojećeg parkirališta "Čukarica" na Šumadijskom trgu.

Primarnu uličnu mrežu čini Kirovljeva ulica, u rangu ulice prvog reda. Preko Visoke i Paštrovićeve ulice, u smeru ka centru grada, predmetni prostor se povezuje sa Savskom magistralom i Radničkom ulicom. Ostale saobraćajnice u obuhvatu plana su deo sekundarne ulične mreže.

Menjaće se centar Banovog brda

Prema planu, u okviru granice plana nema primarne vodovodne mreže gradskog sistema. Stoga se planiraju novi kanali atmosferske kanalizacije minimalnog prečnika 300 milimetara i kanalizacija upotrebljenih voda minimalnih prečnika 250 milimetara, sa priključenjem na odgovarajuće postojeće recipijente.

SPOMENIK KULTURE

REŠENjEM regulacije nije zaboravljeno ni očuvanje kulturnog dobra, te su utvrđeni uslovi i mere zaštite spomenika kulture - zgrade u Turgenjevljevoj ulici broj 1.

- Zgrada je sagrađena 1935. godine kao porodična kuća beogradskog lekara Radomira Ćirkovića. Osim vlasnika, u njoj su stanovali Lazar Kočović i Petruša Kočović Zorić, a već od 1936. godine zgrada postaje mesto sastajanja i boravka istaknutih članova Komunističke partije Jugoslavije - piše u dokumentima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak