Dačić: Srbija ne mora samo preko Zagreba ući u EU

Novosti 19.09.2018 19:02
Dačić: Srbija ne mora samo preko Zagreba ući u EU


Ministar spoljnih poslova reagovao na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanjaMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da EU neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak u tu zajednicu, kao što su Hrvatska i Slovenija deo te unije iako nisu rešile spor zbog granice.

On je reagovao na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja.

"Kao što znate put ka EU ne mora da ide samo preko Hrvatske. Može da ide i preko Mađarske, može i preko Rumunije, Grčke. To je davanje sebi većeg značaja, nego što je realno", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je dodao da je smisao Plenkoviće izjave to da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU ili neće.

"Hrvatska je deo EU, ali svakako EU neće dovoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja. Kad je Hrvaska ušla u EU preko Slovenije, a da niste rešili granični spor, šta ima onda mi da pričamo", kazao je Dačić.

On je pozvao "braću Hrvate" da se usredsrede na budućnost, jer i "oni koji su se mnogo više ubijali nađoše neki zajednički jezik".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja.

"Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i rešavanja akumuliranih pitanja", rekao je premijer u Saboru odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Hrvoja Zekanovića o rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, među ostalim i ratne odštete.

Plenković je dodao da njegova vlada, kao i prethodne, rade na rešavaju otvorenih pitanja.

On je podsetio da se o njima razgovaralo prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ali i hrvatskih funkcionera Srbiji.                                                       

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak