Otvoren festival filmske režije LIFFE

Gloria 19.09.2018 11:13
Otvoren festival filmske režije LIFFE


U Narodnom pozorištu u Leskovcu otvoren je jedanaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE. Crvenim tepihom prošetali su poznati glumci i glumice, reditelji, producenti i filmski radnici, među kojima i Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Nataša Ninković, Mima Karadžić, Slobodan Šijan, Marija Bergam i drugi.Leskovački internacionalni festival filmske režije održava od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda petnaest dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera.

Dobrodošlicu gostima i publici poželela je Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, rečima:

– Želim da se zahvalim publici i gostima, svima vama koji ste večeras sa nama, kao i svima onima koji podržavaju naš festival.

O Leskovcu, leskovačkoj publici i emocijama govorio je reditelj Darko Bajić, umetnički direktor festivala:

– Sve ono što ovi divni glumci i glumice, reditelji i ostali umetnici pokažu sa ovog platna, postaje i vaša, naša zajednička emocija. I to je bogatstvo koje svi odavde nosimo sa sobom. Bogatstvo je i što sam zahvaljujući ovom festivalu upoznao Leskovac i ljude koji ovde žive.

Slobodan Šijan, dobitnik nagrade za afirmaciju filmske umetnosti u svetu 11. LIFFE, obratio se publici rečima:

– Tamo negde davne 1970. godine, kad sam diplomirao na Likovnoj akademiji i pitao se šta ću dalje, pročitao sam da je FDU primio docenta Živojina Pavlovića, prijavio sam se i primljen sam, a on je postao deo moje sudbine. Te godine sa njim su bile jedno izvanredno iskustvo stvaralačke slobode i to je bilo dragoceno. Nagrada sa njegovim likom mi mnogo znači.

Festival je svečano otvorio jedan od najpoznatijih srpskih glumaca Dragan Bjelogrlić, koji se poslednjih godina afirmisao i kao uspešan scenarista, reditelj i producent.

– Ja sam prvi put na vašem festivalu, osećam se veoma uzbuđeno i drago mi je da sam tu iz tri razloga: prvi je puna sala, drugi je publika koja je došla da vidi filmove i da bude na festivalu, i treći taj što mnogo ljudi večeras ne gleda utakmicu Crvene zvezde – rekao je Bjelogrlić.

Nakon obraćanja, usledila je projekcija filma “Južni vetar” sa Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miodragom Radonjićem, Bogdanom Diklićem i Jovanom Stojiljković u glavnim ulogama.

Na večerašnjem programu bilo je i ostvarenje srpskog reditelja Koste Ristića “Banditi u potrazi za mamom”, koji se pored već pomenutog “Južnog vetra” nalazi u takmičarskom programu festivala.

Drugog dana festivala, u sredu, 19. septembra u okviru takmičarskog programa biće prikazani slovenački film “Osnove ubijanja” od 19:15h u Bioskopu, ali i tri filmske premijere u Srbiji: ostvarenje crnogorskog reditelja Andra Martinovića “Između dana i noći” od 19h i hrvatske autorke Sare Hribar “Lada Kamenski” od 21h u Narodnom pozorištu, kao i “Tajni sastojak” Gjorčeta Stavreskog od 21:15 u Bioskopu. Od 23h u okviru studentskog filma biće prikazane projekcije studentskih radova iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U Leskovačkom kulturnom centru, a u okviru pratećeg programa, od 17h biće otvorena izložba kostima serije “Senke nad Balkanom” u kojoj učestvuju Dragan Bjelogrlić, Marija Bergam i Boris Čakširan.

Potom će u okviru programa “Predstavljamo U KRUPNOM PLANU” biti predstavljene velike zvezde jugoslovenske kinematografije: Anica Dobra, od 17. 30h i Dragan Bjelogrlić od 18.15h, kao i promocija knjige “Solunska 28” Dr Neleta Karajlića od 20h.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak