Dačić: Dobro je da Tači zna da Srbija neće priznati KiM

RTS 19.09.2018 09:44
Dačić: Dobro je da Tači zna da Srbija neće priznati KiM


Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dobro je da to zna i sam predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, koji kaže da nema rešenja bez Srbije, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić."Srbija neće priznati Kosovo, pa onda nastaviti razgovore. To se sigurno neće desiti", podvukao je Ivica Dačić, odgovarajući na pitanje da li će Srbija, kao što navodi Tači, prvo priznati Kosovo, pa onda razgovarati o razgraničenju.

Dačić je podsetio da je i sam Tači govorio da nema rešenja bez Srbije i da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Nerešen kosovski problem, ocenjuje Dačić, preti da blokira perspektivu razvoja Beograda i Prištine.

Šef srpske diplomatije je dodao da, kada se priča o promeni granica, međunarodni princip glasi: "nemenjanje granica silom".

"Ovde niko ne namerava da menja granice silom, ovde će biti dogovor, ili ga neće biti", istakao je Dačić.

"Važno je da zemlje koje nisu priznale KiM, kao, na primer, Republika Kabo Verde, daju snagu nama i našim argumentima da dogovora mora biti, ali ne nametnutnog", ukazao je Dačić.

Ministar je rekao da sve zemlje, osim Velike Britanije i Nemačke, podržavaju da se dođe do kompromisnog rešenja i ne mešaju se u to kakvo će ono biti.

"Nemačka i Velika Britanija se protive promeni granica, a sa time se principijelno slaže i Srbija", rekao je Dačić, ali je dodao da se postavlja pitanje od kada važi taj princip - "da li od raspada Jugoslavije ili jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak