Trgovinski rat Kine i SAD, novi front

RTS 19.09.2018 09:33
Trgovinski rat Kine i SAD, novi front


Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvešće od naredne sedmice tarife na više od 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine, što će zaoštriti trgovinski konflikt između dve najveće ekonomije sveta i poskupeti proizvode za široku potrošnju, od ručnih torbica do guma za bicikle.Na početku, tarife će iznositi deset odsto, a od 1. januara 2019. godine će biti povećane na 25 procenata, izveštava agencija AP.

Tramp je sinoć najavio ovaj potez koji će sigurno intenzivirati neprijateljstvo između Vašingtona i Pekinga, navodi američka agencija.

Podseća da je predsednik SAD već uveo 25-procentne carine na 50 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, na šta je Peking uzvratio uvođenjem tarifa na američku robu, između ostalog i na soju, što je bio "pucanj" u predsednikove pristalice u američkom poljoprivrednom regionu. 

Peking je tada upozorio da će uvesti tarife na dodatnih 60 milijardi dolara uvoza iz SAD ako Tramp naredi uvođenje novih carina.

Američki predsednik je sinoć zapretio dodatnim "podizanjem uloga" ako Peking donese odluku o merama odmazde, navodeći da će se na meti carina naći još dodatnih 267 milijardi dolara kineskog uvoza. Time bi se ukupan iznos povećao na 517 milijardi dolara, što praktično "pokriva" gotovo sve proizvode koje Kina prodaje SAD.

Nakon što je prikupila mišljenja izneta u javnoj raspravi, administracija u Vašingtonu je saopštila juče da je povukla više stavki sa ranije liste 200 milijardi dolara vrednog uvoza iz Kine, uključujući i proizvode za zaštitu dece poput biciklističkih kaciga.

Pobedu su izvojevali i "Epl" i američki kupci, budući da je administracija "skinula" pametne satove i neke druge elektronske proizvode široke potrošnje sa liste uvozne robe iz Kine.

Istovremeno, Vašington je poručio da je i dalje otvoren za pregovore sa Kinom.

"Kina je imala mnogo prilika da u potpunosti reši pitanje naše zabrinutosti. Još jednom pozivam kineske lidere da preduzmu brzu akciju za okončanje nepravedne trgovinske prakse svoje zemlje", naveo je Tramp u saopštenju.

Tramp je pokrenuo ovu bitku s ciljem da kazni Peking zbog, kako kaže, "kineske predatorske taktike" čiji je cilj da potisne tehnološku dominaciju SAD u svetu, a takođe se žalio i na ogroman američki trgovinski deficit s Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, koji je dostigao 336 milijardi dolara.

Povećanjem liste kineske robe vredne 200 milijardi dolara na koju će se primenjivati nove tarife, Tramp rizikuje i širenje negativnih posledica koje će trpeti obični američki građani, ocenjuje AP. 

U tom kontekstu navodi da se na listi targetirane kineske robe nalazi neverovatno raznolika paleta proizvoda – od lososa do bambusove rogozine – što američke kompanije prisiljava da se dovijaju po pitanju dobavljača van Kine, apsorbovanja poreza na uvoz ili prenošenja tog tereta na svoje kupce.

Kina: Nemamo izbora, sledi odmazda za tarife SAD

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da ta zemlja nema drugog izbora osim odmazde za najnoviju rundu američkih tarifa kako bi zaštitila svoja prava i interese u svetu slobodne trgovine.

Iako se u saopštenju ne navodi vremenski okvir ili detalji o vrsti odmazde, SAD su direktno označene kao krivac za unošenje neizvesnosti u odnose između dve zemlje, ocenjuje Si-En-Bi-Si.

"SAD insistiraju na povećanju tarifa, što unosi novu neizvesnost u pregovore između dve strane. Nadamo se da će SAD prepoznati potencijalne negativne posledice takvih akcija i preduzeti ubedljive mere kako bi na pravovremen način popravile situaciju", dodaje se u saopštenju.

Kinesko ministarstvo dodaje i da SAD nisu bile "iskrene", uz ocenu da su pregovori na ravnopravnoj osnovi jedini način za rešavanje spornih pitanja.

"Kina ne može prihvatiti aktuelne jednostrane trgovinske akcije SAD", izjavio je portparol tog ministarstva Geng Šuang, a prenosi Rojters.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak