Brnabić: Ustavne reforme važne zbog građana, a ne zbog EU

B92 19.09.2018 08:14
Brnabić: Ustavne reforme važne zbog građana, a ne zbog EU


Ustavne reforme važne su zbog građana Srbije, a ne zbog članstva u EU, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.Prema njenim rečima, te reforme su važne jer treba da obezbede ono oko čega se svi slažemo - da imamo nezavisno, efikasno i odgovorno sudstvo, u koje poverenje imaju građani i privreda.

"Ne pokušavamo da završimo nešto i da čekiramo jedno od polja koja nam trebaju za dalje otvaranje i zatvaranje poglavlja, već da bismo imali principe sudstva, oko kojih se niko od nas ne spori - da imamo nezavnisno, efikasno i odgovorno sudstvo u koje puno poverenje imaju svi gradjani i privreda Srbije”, naglasila je premijerka na okruglom stolu u vezi sa Nacrtom ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

Dodala je da dijalog postoji oko toga kako da se dodje do krajnjeg rezultata, ali da se oko tog rezultata niko ne spori. Kako je rekla, u svakom ozbiljnom društvu postoji sistem “ćek and balance”, odnosno sudstvo ni u jednoj zemlji ne moze da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe.

To , poručila je, ne bi trebalo da bude slučaj ni u Srbiji. “Sistem 'ćek and balance” obezbeđuje kontrolu jedne grane vlasti u odnosu na drugu”, podvukla je Brnabić i dodala da je Ministarstvo pravde u proteklom periodu učinilo ogroman napor i dobar posao, kada je reč o ustavnim reformama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak