Saudijski fond uložio preko milijardu dolara u 'Lucid Motors' – rivala 'Tesle'

Eekonomski.net 18.09.2018 11:21
Saudijski fond uložio preko milijardu dolara u 'Lucid Motors' – rivala 'Tesle'


Saudijski suvereni fond investirao je više od milijardu dolara u američkog proizvođača električnih automobila, nekoliko nedelja pošto je direktor 'Tesle' Ilon Mask rekao da će Saudijska Arabija pomoći njegovoj kompaniji da se povuče s berze.Akcije “Tesle” pale su pošto je “Saudi Public Investment Fund PIF” objavio da će uložiti preko milijardu dolara u “Lucid Motors” iz Kalifornije, preneo je AP.

Saudijski investicioni fond je najavio da će uzeti svoj prvi zajam, od 11 milijardi dolara od svetskih banaka kako bi proširio svoje investicije.

Investicija u “Lucid Motors” bi trebalo da obezbedi pokretanje proizvodnje prvog električnog automobila te kompanije Lucid Air do 2020. godine, naveo je PIF.

Predviđeno je da Lucid Air može da pređe 640 kilometara s jednim punjenjem. Kompanija je već počela da prima uplate za taj auto, koji košta 52.500 dolara.

Kompanija planira da od 2022. godine pravi 130.000 automobila godišnje, prenosi Beta.

Analitičari procenjuju da saudijski suvereni fond ima imovinu u vrednosti od 250 milijardi dolara, među kojima je 3,5 milijardi dolara udela u Uberu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak