Orban: EU ne želi da zaustavi imigraciju, već da njome upravlja

Blic 18.09.2018 11:12
Orban: EU ne želi da zaustavi imigraciju, već da njome upravlja


Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Evropska unija želi da od nekih članica preuzme odbranu spoljnih granica kako bi olakšala ulazak migranata.Evropska unija želi da preuzme odbranu spoljnih granica pojedinih zemalja kako bi omogućila ulazak migranata, tvrdi premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban, žestoki protivnik imigracija, rekao je na otvaranju jesenjeg zasedanja mađarskog parlamenta da birokrate iz EU "ne žele da zaustave imigracije, one žele da njome upravljaju".

Prema njegovim rečima, evropske birokrate "ne žele da zaustave imigraciju, već žele da njome upravljaju", prenosi AP.

- Nije ispravno to što žele da od nas oduzmu pravo na zaštitu granica i to što Brisel želi da diriguje odbranom mađarskih granica. Naše granice ne samo da brane profesionalci, već i patriote - izjavio je Orban.

Mađarski premijer citirao je i izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel u kojoj je ona poručila da će države članice EU morati da ustupe pojedina nacionalna prava Fronteksu.

Ono što Orban nije pomenuo, kako navodi AP, je to što je Merkelova dodala da će države članice EU morati da podnesu deo bremena migrantskog priliva kako bi pokazale solidarnost.

- Naša pozicija o problemu je jasna, naša otadžbina nije prolaz niti prihvatni kamp. Da želimo da se mešamo sa drugim kulturama i civilizacijama, onda bismo se o tome konsultovali i odlučili. Međutim, ja bih poručio mađarskom narodu da ne prihvataju ovakvu ideju - rekao je Obran, prenosi AP.

On je potvrdio da će mađarska vlada uložiti žalbu zbog odluke Evropskog parlamenta prošle nedelje da izglasa početak kaznene procedure protiv Mađarske, između ostalog i zbog stava prema migracijama.

Orban je takođe uputio kritike na račun sadašnjeg rukovodstva EU.

- Nisu bili u stanju da zadrže Veliku Britaniju u Evropi, i nisu bili u stanju da migrante zadrže van Evrope. To su dve ozbiljne, istorijske greše - rekao je Orban.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak