Vučić i Si istakli značaj saradnje u okviru inicijative 'Jedan pojas, jedan put'

RTV 18.09.2018 11:04
Vučić i Si istakli značaj saradnje u okviru inicijative 'Jedan pojas, jedan put'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping istakli su danas u Pekingu značaj saradnje dve zemlje u okviru inicijative 'Jedan pojas, jedan put'Si je istakao značaj saradnje dve zemlje u okolnostima, kako je rekao, dubokih i složenih promena u svetu, a predsednik Vučić je konstatovao da Srbija već ubire mnoge plodove saradnje u okviru kineske Inicijative.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Domu naroda, u Pekingu, da se u svetu danas dešavaju "duboke i složene promene" i da je, u tom svetlu, saradnja Srbije i Kine veoma važna.

Đinping je istakao da su odnosi između dve zemlje veoma jasni i poručio da je Srbija dobar prijatelj i partner Kine.

"Vi ste nam dobri prijatelji i partneri i dugoročno radite na unapređenju naših odnosa i naše saradnje i ja to zaista visoko cenim", rekao je Đinping.

"U svetu se dešavaju duboke i složene promene i u tom svetlu, međunarodna saradnja je sve značajnija, a saradnja Kine i Srbije je veoma važna", konstatovao je Si.

Kineski predsednik je rekao da je spreman da i dalje podržava komunikaciju i razmenu mišljenja sa predsednikom Srbije i da se dalje radi na unapređuju odnosa.

Predsednik Srbije je istakao da je počastvovan što je gost u Pekingu i naglasio da to predstavlja veliku radost i ogromnu nadu za narod Srbije.

"Predsedniče Si, od vas sam naučio prošle godine, i vi ste to rekli na Samitu 'Jedan pojas - jedan put', da ta ideja ne donosi samo plodove radosti i sreće kineskom narodu već i svim drugim narodima, koji se nalaze na tom putu. Srbija je najbolji primer za to, jer Srbija ubira mnoge plodove vaše predivne i izvanredne ideje 'Jedan pojas - jedan put'", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je uoči susreta sa Sijem ocenio, na tviteru, da je današnji dan važan za Srbiju, kao i da je ova poseta šansa za ubrzani napredak naše zemlje.

To je peti susret srpskog i kineskog lidera u poslednje tri godine, a Kina se u tom periodu snažno angažovala na velikim investicionim projektima u našoj zemlji.

Predsednici Srbije i Kine prisustvovaće potpisivanju dva značajna sporazuma - okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i Kine o obezbeđenu koncesionog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i ugovora o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beogarda na autoputu, deonica most reko Save kod Ostružnice - Bubanj Potok.

Predsednik Vučić je najavio da će kineskom kolegi izneti jednu novu ideju o saradnji dveju zemalja o kojoj nije želeo juče da iznosi detalje, kao i da će predsednika Kine pozvati da ponovo poseti Srbiju.

Vučić je doputovao u nedelju u posetu Kini, gde je juče vodio razgovore sa kineskim kompanijama i bankama, a tokom boravka biće potpisano ugovora u vrednosti od više od tri milijarde evra.

Prvog dana posete potpisano je više sporazuma, među kojima i onaj sa kompanijom "Ziđin" koja bi u RTB Bor trebalo da uloži 1,46 milijardi dolara, kao i sa Šandong Linglongom o otvaranju fabrike guma u Zrenjaninu u vrednosti od skoro milijardu dolara.

U Kini sve veća potreba za srpskim jezikom

Vučić je primio u Pekingu studente srpskog jezika pekinškog univerziteta za međunarodne odnose.

"Bila nam je velika čast što smo imali priliku da nas primi predsednik Srbije", rekla je za Tanjug profesorka srpskog jezika na Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu Hui Bin.

Profesorka, čije je, kako kaže, srpsko ime Helena, objasnila je da trenutno, na akademskom nivou, 16 studenata studira srpski jezik.

Prema njenim rečima, još 10 đaka uči srpski u srednjoj školi.

Kazala je i da je sve veće interesovanje mladih Kineza za učenje srpskog jezika, zato što je sve veća saradnja Srbije i Kine i potreba za ljudima koji znaju srpski je sve veća.

"Između naše dve zemlje imamo tradicionalno i duboko prijateljstvo. Sve je veća bilateralna saradnja i raste potreba za ljudima koji znaju srpski", objasnila je ona.

Inače, kineski studenti predsedniku Srbije uručili su čestitku napisanu na srpskom jeziku, ćirilicom.

Studenti, pod svojim srpskim imenom napisali su ličnu poruku predsedniku.

"Dobrodošli u Kinu poštovani predsedniče, želim vam srećan boravak u Kini. Mnogo volim srpsku kulturu. Nadam se da doprinesem komunikaciji i saradnji Kine i Srbije", napisala je studentkinja Mina.

"Dragi predsedniče Vučiću, dobrodošli u Kinu. Milo mi je što imamo tako dobar odnos. I bolju budućnost se borimo da imamo. Nadam se da uživate na svom putovanju u Kinu", napisao je student Vuk.

"Poštovani predsedniče Vučiću dobrodošli u Kinu! Hvala što podržavate razvoj kinesko-srpskih odnosa. Nadam se da će vam boravak u Kini biti ugodan", napisala je studentkinja Danka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak