SAD postaju najveći svetski proizvođač nafte

Politika 17.09.2018 22:00
SAD postaju najveći svetski proizvođač nafte


Prvi put posle 1973. godine SAD će ponovo biti vodeći svetski proizvođač „crnog zlata” sa dnevnim prosekom od 10,9 miliona barelaSjedinjene Države bi mogle da povrate titulu najvećeg svetskog proizvođača nafte ranije nego što se očekivalo.

Američka Agencija za energetske informacije (EIA) saopštila je sinoć da su SAD, prema preliminarnim procenama, s proizvodnjom nafte „verovatno pretekle” Rusiju u junu i avgustu nakon što su ranije ove godine „preskočile” Saudijsku Arabiju, prenosi AP.

Ako su te procene tačne, SAD će prvi put od 1973. godine ponovo biti vodeći svetski proizvođač „crnog zlata”, prema vladinim podacima.

Američka agencija za energetiku procenila je da su SAD u avgustu proizvodile u proseku 10,9 miliona barela nafte dnevno u odnosu na oko 10,8 miliona barela dnevno koliko je „bušila” Rusija i u odnosu na oko 10,4 miliona iz Saudijske Arabije.

Iz EIA su dodali da su SAD u februaru ove godine prvi put nadmašile s proizvodnjom nafte Saudijsku Arabiju u više od dve decenije, i da su ovog leta prvi put od 1999. godine pretekle Rusiju.

Agencija očekuje da će SAD ostati na vrhu, ispred Rusije i Saudijske Arabije, do kraja ove godine i tokom 2019. godine.

EIA i Međunarodna agencija za energetiku, grupacija koja okuplja potrošače nafte na globalnom nivou, ranije su predvidele da će SAD preteći Rusiju i Saudijsku Arabiju, ali ne pre 2019. godine.

Američka proizvodnja nafte je skočila poslednjih godina usled novih tehničkih rešenja, među kojima je i hidrauličko lomljenje ili „fraking”, metoda koja podrazumeva korišćenje hemikalija, peska, vode i visokog pritiska da bi se lomile formacije stena duboko pod zemljom kako bi se oslobodile veće količine nafte i prirodnog gasa.

Međutim, ova praksa je naišla na mnogo osporavanja. Protivnici kažu da fraking dovodi do toksične kontaminacije podzemnih voda i povećanog broja zemljotresa u oblastima kao što su Oklahoma i Teksas, gde se ta metoda primenjuje, javlja američka agencija AP a prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak