Irak tone u haos

Politika 17.09.2018 21:50
Irak tone u haos


Protesti građana potresaju zemlju koja ni četiri meseca nakon izbora nema vladu, dok se za uticaj u njoj nadmeću Amerika, Iran, Saudijska Arabija i TurskaPosle parlamentarnih izbora u Iraku, na kojima niko nije osvojio dovoljan broj glasova da bi sam formirao vladu, usledile su duboke podele i nemiri, koji se poslednjih dana zaoštravaju.

„Irak tone u haos čiji je rasplet u ovom času teško predvideti”, u naslovu ističe istanbulski „Jeni šafak” i tvrdi da je poslednjih dana stradalo više od 30 ljudi u sukobima pripadnika raznih verskih grupacija, kao i u intervencijama snaga bezbednosti. U Ankari sa velikom pažnjom i zabrinutošću prate najnovija zbivanja u susednoj zemlji jer se strahuje da bi dalje zaoštravanje sukoba moglo da izazove izbeglički talas, kao što se to desilo 2003. godine posle američke vojne intervencije i zbacivanja režima Sadama Huseina. To bi takođe moglo da pojača i aktivnosti „kurdskih terorista”, kako ih nazivaju turske vlasti. Pripadnici Radničke partije Kurdistana godinama imaju svoja uporišta na planinama severnog Iraka, u području prema granici s Turskom, dugom 200 kilometara.

Parlamentarni izbori su održani u složenoj situaciji, posle višegodišnje borbe protiv džihadista Islamske države i pada cena nafte, što je izazvalo ekonomsku krizu. Protesti su počeli u Basri, gradu na jugu zemlje, čiji građani traže redovno snabdevanje strujom, bolje javne usluge i obuzdavanje nepotizma i korupcije u vladajućim strukturama. Neposredan povod je bila odluka Irana da prekine isporuke električne energije susednoj zemlji. Uzroci su, bez sumnje, mnogo dublji i protesti su se u međuvremenu preneli na Bagdad i druge gradove, tvrde istanbulski mediji u izveštajima sa lica mesta.

„Politiku treba odvojiti od bezbednosti zemlje”, upozorava dosadašnji premijer Hajder el Abadi, koji je pretrpeo poraz na nedavnim izborima i sada se sa mnogih strana čuju zahtevi da podnese ostavku.

Na parlamentarnim izborima 12. maja niko nije osvojio dovoljno mesta da bi mogao sam da formira vladu: prvi je radikalni sveštenik Moktada el Sadr (osvojio 54 mesta u iračkom parlamentu, koji ima ukupno 329 poslanika), druga je alijansa Fatih Hadija el Amirije (48 mesta), a treći je sadašnji premijer Abadi (42 mesta). Izlaznost birača je bila rekordno mala – svega 44 odsto građana. Prema ranijem dogovoru, većinski šiiti (60 odsto stanovništva) treba da daju premijera, suniti (30 odsto) predsednika parlamenta, a Kurdi šefa države.

Nakon izbora zemlja se našla u političkom ćorsokaku: ni posle četiri meseca ne nazire se ko bi mogao da formira vladu. Parlament se prvi put sastao tek pre nekoliko dana, ali nije uspeo da izabere predsednika skupštine ni šefa države, koji treba da predloži premijera. U takvoj situaciji sve glasniji su zahtevi da Abadi podnese ostavku. Taj šiit je dosad pokušavao da balansira između dve strane, da održi bliske veze i sa Iranom i sa Zapadom, odnosno s Belom kućom, ali sada mu se, izgleda, tepih izmiče ispod nogu. Za razliku od njega, Sadr poručuje Teheranu i Vašingtonu: „Dalje ruke od Iraka”, dok je drugoplasirani Amiri otvoreno okrenut ka Iranu.

„Na zbivanja u Iraku i te kako utiču SAD, kao i regionalne države, pre svih Iran i Saudijska Arabija, koje nastoje da učvrste svoje pozicije u zemlji koja ima strateški značaj na Bliskom istoku, kao i ogromne prirodne resurse (nafte). To će sigurno još više zaoštriti politička pogađanja oko formiranja nove vlade”, prenose lokalni mediji ocenu iračkog politikologa Hasana Musavija.

Teheran i Vašington to koriste za međusobne obračune, koji su otvoreni nedavnom odlukom Donalda Trampa da ponovo uvede sankcije Iranu. U vladi Hasana Rohanija optužuju SAD i njene lokalne saveznike da stoje iza nedavnih bombaških napada na iranski konzulat u Basri i druge objekte u toj zemlji.

U Beloj kući tvrde da Teheran, u znak odmazde, priprema napade na američke objekte u Iraku. „SAD će smatrati odgovornim iranski režim za eventualno ugrožavanje američkog osoblja i predstavništava u Iraku. Mi ćemo na to odgovoriti brzo i odlučno kako bismo zaštitili život svojih građana”, poručuju iz Bele kuće posle raketnih napada na „zelenu zonu”, četvrt Bagdada u kojoj se nalazi američka ambasada, kao i diplomatska predstavništva mnogih zemalja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak