GRČKA kakvu ste sanjali!

Samo ova rečenica dovoljna je da na najslikovitiji način opiše Skijatos, najzapadnije i, kopnu najbliže od svih ostrva Sporada. Zaštitni znak ovog bisera Egejskog mora je čak 66 plaža smeštenih na svega 50 kilometara kvadratnih.

Najpoznatija, ujedno i jedna od najposećenijih, je Kukunarijes, smeštena na krajnjem jugu Skijatosa. Ovo je, što posebno privlači turiste iz gotovo svih krajeva Evrope, jedna od malobrojnih oblasti u Grčkoj gde rastu mediteranski borovi, dok je celo ostrvo veoma šumovito.

- Kukunarijes je oblast i gde je smešten veliki Nacionalni park sa retkim biljnim i životinjskim vrstama. 

Neretko se dešava da naši gosti, tik uz obalu mogu sresti i egzotične ptice - govore nam ponosno meštani, kojih na celom ostrvu ima tek oko 6.000.

Grad Skijatos pleni svojom jednostavnošću

Skijatos - biser Egejskog mora sa čak 66 plaža

Najveći broj plaža smešten je upravo na jugu i istoku ostrva. Na većini dve ležaljke i suncobran naplaćuju se osam evra, dok piće nije obavezno. U zavisnosti od bara, kafića ili taverne, za nes-kafu je potrebno izdvojiti od 3,5 do 5 evra, bezalkoholna pića su od 2,5 do 4,5, a domaći "mitos" od 2,5 do 6 evra.

Skijatos - biser Egejskog mora sa čak 66 plaža

Turisti i u zenitu, baš kao i u špicu letnje sezone, ovde uglavnom koriste odlično organizovan gradski prevoz, što je prava retkost u Grčkoj. Karta u jednom pravcu od početne stanice (glavni grad Skijatos) do poslednje, 26. (gde je smeštena upravo plaža Kukunarijes) košta dva evra. Isti iznos gostima je potreban i ukoliko silaze ranije, recimo na 20. stanici, gde je smešten još jedan biser Skijatosa - plaža Trulos. Domaćini će iznos od 1,6 evra naplatiti samo ukoliko se koristi šest ili manje stanica.

Taverna na plaži Trulos 

Skijatos - biser Egejskog mora sa čak 66 plaža

Najlepša i po mnogo čemu jedinstvena je Lalarija, nestvarna plaža sa belim šljunkom i stenama koja krasi gotovo sve razglednice sa Skijatosa. Smeštena je na severu ostrva i do nje se može isključivo brodićem. Poseban pečat ovom ostrvu daju i plaže Mandraki i Bananas.

Pogled na plažu Kukunarijes

Skijatos - biser Egejskog mora sa čak 66 plaža

Glavni grad Skijatos na "prvu loptu" daje odgovor na pitanje zašto je ovo spoj mondenske i tradicionalne Grčke. Prepun belih kućica sa plavim prozorima i jednostavnih taverni smeštenih u uskim uličicama, ali i modernih kafića i noćnih klubova, turiste bukvalno ostavlja bez daha. I ovde su cene "šarene", pa se kod naših turista popularna giros pita može naći i za 2,7 evra, jogurt sladoled za dva, a tradicionalna domaća kafa za tri evra. "Fensi" mesta podrazumevaju i dublji džep, pa tako razni kokteli koštaju od 8 do 12 evra, piva od 5 do 10, a jednostavne letnje salate od 8 do 15.

Plaže su okružene zelenilom

Skijatos - biser Egejskog mora sa čak 66 plaža

Za one koji ne ručavaju u restoranima ili hotelima, na raspolaganju su mnogobrojni minimarketi, gde hleb, recimo košta evro, a litar dugotrajnog mleka dva. U gradu Skijatosu nalazi se i megamarket jednog poznatog nemačkog trgovinskog lanca, gde su cene nešto pristupačnije.

Skijatos - biser Egejskog mora sa čak 66 plaža

PUTOVANjE KAO AVANTURA

PUT do Skijatosa vodi preko luke Volos. Vožnja trajektom traje od dva do dva i po sata, a cena povratne karte za jednu osobu je oko 40 evra, dok je za vozilo (povratna karta), u zavisnosti od prevoznika, potrebno izdvojiti oko 160 evra. Vožnja autobusom od Beograda do Volosa, sa usputnim stajanjima traje oko 14 sati.

Oni koji se odluče da na Skijatos otputuju avionom, treba da znaju i da je pista, smeštena na obodu glavnog grada, jedna od najkraćih i najužih u Evropi.