Rok trajanja: Promenjena boja i miris su znaci za uzbunu

Novosti 17.09.2018 15:27
Rok trajanja: Promenjena boja i miris su znaci za uzbunu


Rok trajanja kozmetičkih proizvoda: Najdugovečnija su sredstva za kosu, a naročito povedite računa o onima koja se nanose u predelu očiju. Proizvodi kojima je istekao rok mogu da prouzrokuju brojne nevoljeMNOGE studije su pokazale da kozmetički proizvodi kojima je istekao rok trajanja sadrže razne vrste bakterija, mogu da prouzrokuju iritacije kože, infekcije, nastanak akni, alergijske reakcije, svrab... Zbog toga je važno da pregledate vaše kupatilske ormariće i pobacate šminku, mleka, kreme i ostala sredstva za negu i lepotu koja u njima predugo stoje.

Većina proizvoda za negu kože upotrebljiva su oko dve do najduže tri godine. Oni koji sadrže boju imaju kraći životni vek (1,5 godina).

Na pakovanju sredstava za sunčanje sa zaštitnim faktorom obično piše do kada su upotrebljiva. Pridržavajte se toga, jer kompanije ne garantuju da će proizvod posle tog datuma štititi kožu od sunca. Sredstva za samopotamnjivanje traju 6-9 meseci. Posle tog perioda moguće je da im se boja promeni i da njihov sastojak dokozaheksanoinska kiselina (DHA) ne deluje kako treba, zbog čega efekti ovih sredstava traju kraće ili ten bude svetliji nego na početku korišćenja.

Maske za lice, ukoliko su dobro zaštićene u teglicama, upotrebljive su 18 meseci. Kada počnu da se suše, vreme je da im kažete zbogom. Sredstva koja se koriste za vlažnost kože lica, ako su u teglici, traju 6-9 meseci. Posle tog perioda mogu da izazovu iritaciju.

Kreme za tretiranje bubuljica nemojte da koristite duže od godinu dana. Posle ovog roka nisu delotvorne, a i rizikujete izlaganje kože lica bakterijama.

Šminka

Podloge i kremasta rumenila i senke: Traju 6-8 meseci. Da su opasne za upotrebu, primetićete po promeni teksture.

Puder u kamenu, rumenilo ili bronzer: Upotrebljivi su oko 18 meseci. Ugledate li na njima čudne naslage na vrhu, vreme je da ih bacite.

Rok trajanja: Promenjena boja i miris su znaci za uzbunu

Tečni proizvodi za oči: Koristite ih najduže tri meseca. Sa tretiranjem osetljivog područja oko očiju budite oprezni. Poslednje što vam treba je infekcija.

Ajlajner: Tečni traje do 12 meseci.

Olovke za usne i oči: Ako ih čuvate sveže naoštrene, traju dve godine.

Ruževi: Rok trajanja je dve godine, ukoliko ne promene miris. Isto važi i za sjaj za usne.

Lakovi i pribor za nokte: Najduže dve godine, pod uslovom da se pridržavate pravila čuvanja. Već posle devet meseci boja može da počne da se menja, a i većina lakova se zgusne. Pribor je naročito osetljiv. Ako je prljav, rizikujete da dobijete bakterijske ili gljivične infekcije.

Proizvodi za kosu: Kako mnogi sadrže alkohol, ne morate mnogo da se brinete o roku trajanja. Ipak, osetite li čudan miris, bacite ih.

Rok trajanja: Promenjena boja i miris su znaci za uzbunu


Savet plus: 

Pre nanošenja šminke ili bilo kog sredstva za negu kože, dobro operite ruke. To će sprečiti razvoj bakterija u proizvodima. Kad god možete, kupujte proizvode u manjim teglicama (nanosite ih špatulicom a ne prstima), ili one sa pumpicom jer u njih bakterije teže prodiru. Redovno čistite četkice i sunđere, barem jednom nedeljno. Pakovanja čuvajte na hladnom i suvom mestu. Ne izlažite ih sunčevoj svetlosti. Bacite ih ako imaju čudan miris, drugačiju teksturu ili ako im se boja dramatično promeni. Naročito vodite računa o sredstvima na bazi glikola, jer ako se on pokvari rizikujete da vam koža postane crvena i iziritirana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak