Sa upalom uha ni pod vodu, ni u avion

Novosti 17.09.2018 15:22
Sa upalom uha ni pod vodu, ni u avion


Promena pritiska u ušima u odnosu na spoljnu sredinu nije samo neprijatna, nego može i da se iskomplikujeLET avionom, ronjenje kao i skakanje u vodu mogu totalno da zagluve zbog promene pritiska vazduha u ušima u odnosu na spoljnu sredinu. U većini slučajeva oporavak od ovog stanja je spontan i brz, ali može da dovede i do pucanja bubne opne.

Doktorka Svetlana Valjarević, otorinolaringolog Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da se zaglušenost usled varijacije pritiska u srednjem uhu može pravazići ako se tokom leta ili pri ronjenju pridržavamo određenih pravila:

- Ako vam se zagluše uši, zatvorite usta, a rukom i nos, i forsirajte izdisaj. To može da pomogne da se uši "otčepe" i ponekada se čuje i karakteristično pucketanje koje ukazuje da vazduh "otvara" Eustahijeve tube. Takođe pomaže tehnika koja podrazumeva gutanje dok je nos zatvoren, a mogu da se kombinuju gutanje i forsirani izdisaj.

Postoje i varijacije opisanih manevara sa pomeranjem donje vilice naniže i napred, kao i sa pokretima mišića ždrela kao da se izgovaraju zadnjonepčani suglasnici - K, G, H. Istezanje vrata tokom spuštanja aviona pomaže lakšem otvaranju tuba, a kod skokova u vodu i ronjenja, savetuje se spuštanje sa nogama isturenim napred. Žvakanje žvakaće gume pre zarona, ali i tokom leta avionom, takođe, pomaže u izjednačavanju pritisaka.

S obzirom na to da je ronjenje najzahtevnije jer se osoba nalazi u vodi, u slučaju da se oseti veliki pritisak ili blag bol, dr Valjarević savetuje da se ronilac vrati na manju dubinu, dok ponovo ne izjednači pritisak, pa onda da nastavi sa zaronom.

- Jak i oštar bol u jednom ili oba uha predstavlja signal da se prestane za spuštanjem u veće dubine - kaže dr Valjarević.

- Upale gornjih respiratornih puteva, kao i aktivna alergijska stanja sa otežanim disanjem na nos predstavljaju kontraindikaciju kada je ronjenje u pitanju, a ne savetuje se ni letenje avionom. Ako ne postoji mogućnost da se odloži let preporuka je da se tokom njega koriste kapi za otpušavanje nosa.

Ako stanje zaglušenosti potraje, objašenjava naša sagovornica, dolazi do izlivanja tečnosti iz krvnih sudova sluznice, a potom i izlivanja krvi u bubnu duplju. Ukoliko je razlika pritisaka izrazito visoka ili nastaje naglo, može doći do pucanja bubne opne.

OPNA ZARASTA MESECIMA

U slučaju pucanja bubne opne, moguće je i krvarenje iz uva. Ukoliko je bubna opna perforirala nakon barotraume, proces zarastanja može da potraje i nekoliko meseci. Nekada je potrebna i operacija ukoliko bubna opna ne zaraste.

OPORAVAK 

OSEĆAJ nagluvosti i da osoba čuje svoj glas jače nego uobičajeno, mogu da potraju i po nekoliko dana. Ponekad se javljaju i zujanje u ušima i vrtoglavica. U ovim situacijama neophodna je pauza od letenja ili ronjenja dok se uho potpuno ne oporavi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak