Naučnici žele da privuku asteroid Zemlji

Radio 021 17.09.2018 11:03
Naučnici žele da privuku asteroid Zemlji


Naučnici sa Univerziteta Glazgovu rade na novom eksperimentu koji podrazumeva preusmeravanje asteroida ka Zemlji.Oni žele da počnu da privlače asterioide ka zemlji, a njihov razlog je, kažu, jednostavan. Kroz njih bi mogli da istražuju život u svemiru i koriste ih za vađenje retkih metala. Zato bi novo istraživanje moglo da im omogući privlačenje mnogo svemirskog kamenja u Zemljinu orbitu, piše The Sun. 
 
Autori naučnog članka navode da bi voda i metali koji bi se iz izvlačili mogli da budu pogodni za dalja istraživanja ili za nove misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Naučnici dodaju i da bi vodu mogli da razdvoje u vodonik i kiseonik i da ih koriste kao gorivo. 
 
Ova njihova teorija ne važi, kako kažu, za veće asteroide, jer njih ne bi mogli da zaustave i oni bi se sudarili sa našom planetom, dok bi oni koji su mnogo mali, onog trenutka kad bi ušli u našu atmosferu, sagoreli.
 
Privlačenje bi funkcionisalo na isti princip na koji radi letelica "Mars Reconnaisseance Orbiter" koja koristi manevar "aerobreaking" da bi promenila svoju orbitu ili brzinu pomoću atmosfere planeta kao otpor koji može da ih povuče za sletanje.  Na ovaj način asterioidi koji uđu u orbitu Zemlje mogli bi da se uspore, a naučnici da sa njih sakupe sve što im je potrebno. Nakon toga bi sagoreli. 
 
U svemu tome značajnu ulogu bi igrala i bespilotna letelica koja bi obavila najveći deo posla kako bi se izbegle ljudske žrtve. 
 
Da ovo nije samo scenario za dobar naučno-fantastični film govori i činjenica da su naučnici već pronašli asterioid sa kojim će to da pokušaju da urade. U pitanju je asteroid 2005 VL1. Naučnici, naime, tvrde da je ovaj kamen savršen po veličini i gustini za njihovu misiju, kao i da je njegova brzina kretanja savršena.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak