Vladimiru Kecmanoviću nagrada 'Ivo Andrić'

Politika 16.09.2018 11:11
Vladimiru Kecmanoviću nagrada 'Ivo Andrić'


Prestižnu Andrićevu nagradu za 2017. dobio je Vladimir Kecmanović (1972), za priču 'Ratne igre' iz knjige 'Kao u sobi sa ogledalima', u izdanju 'Lagune'Ovu odluku saopštio je žiri u sastavu Aleksandar Jovanović, predsednik, Petar V. Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov.

U obrazloženju žirija piše da „Pripovetka „Ratne igre”, kao i većina priča u Kecmanovićevoj knjizi, donosi naročit, iskošen, pogled na najnovije sukobe i nesaglasnosti u odnosima razumevanja nacionalnih identiteta na balkanskom prostoru”

U konkurenciji 40-tak knjiga, u užem izboru su se našle i: „Veliko spremanje” Branka Anđića, „Prošlost nikad ne prođe”, Veselina Markovića i „Naknadne istine”, Darka Duševljakovića.

Pola sata posle proglašenja, pred novinare je izašao i laureat, koji je rekao da ga je vest o priznanju veoma obradovala.

„Prva nagrada koju sam dobio bila je sa imenom Ive Andrića, nadam se da nije i poslednja” kazao je Kecmanović.

On je napomenuo da mu je do romana „Top je bio vreo”, Andrić bio neposredan uzor u pisanju.

„Tek posle te knjige, kada su počela poređenja, postao sam svestan da taj roman ne bi mogao da postoji da nije bilo Andrićevog dela. „Ratne igre” pokazuju kako se u ovom našem vremenu tragedije pretvaraju u komedije. Glavni junak, oficir JNA, je posle dugog ratovanja spao na to da učestvuje u ratnim igricama imućnih ljudi” kazao je Kecmanović.

Andrićeva nagrada biće uručena na svečanosti 10. oktobra. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak