Stiže na naplatu: Tramp izbrisao porez, minus rekordan

B92 16.09.2018 10:51
Stiže na naplatu: Tramp izbrisao porez, minus rekordan


Budžetski deficit SAD u avgustu dostigao 214 milijardi dolara, dvaput više no pre godine, mada je veći deo povećanja posledica tehiničkih stvari oko kalendara.Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je s avgustovskim deficitom u 11 meseci fiskalne godine manjak došao do 898,1 milijarde dolara, što je za 33 odsto više nego pre godinu dana.

Federalna Vlada SAD je time na putu da napravi najveći deficit u poslednjih šest godina, preneo je Asošiejted pres.

Avgustovski manjak, koji je najveći za taj mesec, uvećan je zato što su velike isplate za beneficije koje se isplaćuju u septembru, pomerene u avgust, pošto je 1. septembar pao u subotu.

Pored toga, isplate za socijalnu sigurnost, koje se obično isplaćuju trećeg dana u mesecu, prebačene su u avgust, pošto je 3. septembar bio praznik Dana rada.

Trampova administracija predviđa da će deficit u fiskalnoj godini, koja se završava 30. septembra, biti 890 milijardi dolara. To je povećanje od 33,7 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 665,8 milijardi dolara. To je najveći deficit od 2012. kada je iznosio 1.100 milijardi dolara.

Američki predsednik Donald Tramp ostvario je veliku pobedu kada je Kongres u decembru odobrio njegov plan za smanjenje poreza u vrednosti od 1.500 milijardi dolara u narednoj deceniji, čime je ostvaren stari cilj Republikanske partije da se korporativni porezi smanje s 35 na 21 odsto. Smanjenje poreza, koje je obuhvatilo i pojedince, stupilo je na snagu 1. januara i odigralo je veliku ulogu u smanjenju poreskih prihoda ove godine. Trampova administracija je u julu znatno povećala predviđeni deficit s projekcija napravljenih u februaru, kada je poslala u Kongres predlog budžeta za 2019. Sada se očekuje da će sledeće godine deficit premašiti hiljadu milijardi dolara, kao i da će u naredne tri godine biti iznad tog nivoa.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak