Pred nama paklena jesen

Alo 15.09.2018 14:43
Pred nama paklena jesen


Pred nama je neuobičajeno topla jesen, tokom koje se, prema trenutnim prognozama, očekuje temperatura iznad proseka za ovo doba godine, a živa u termometru popeće se u oktobru i do 30 stepeni Celzijusa..Sunce koje nam je falilo tokom juna i jula, izgleda da će nam se odužiti i na jesen.

Naime, stručnjaci najavljuju da će od 17. septembra Evropu pogoditi novi toplotni talas. Temperatura iznad 30 stepeni zahvatiće Francusku, Italiju, Mađarsku i Srbiju.

- Toplotni udar nam se definitivno sprema. Očekuju nas tropski dani. Sreća pa će bar noći biti prohladne. Prosek za Srbiju za septembar je inače oko 22 stepena, a narednih nedelja biće oko 30. Cela Evropa biće zahvaćena toplim vazduhom. Naime, snažan anticiklon i polje visokog vazdušnog pritiska sprečavaće prodor vlažnih i svežijih masa sa Atlantika, pa će iznad Evrope biti i preko 30 stepeni. Biće samo povremeno dana sa temperaturom oko 25 do 28 stepeni - kaže Đorđe Đurić meteorolog, prenosi Srpski telegraf.

- Toplotni talas je odgovor na vazdušne promene u velikom delu Evrope. Vruć vazduh doneće posttropska oluja Helen, koja se očekuje nad zapadnom Evropom. Tokom dana ovo će prouzrokovati i temperaturu veću i od 30 stepeni čak i na severu Nemačke i delovima Beneluksa, gde je inače tokom jeseni izrazito hladno - kaže Đurić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak