Bez sveobuhvatnog paketa - nema sporazuma o Kosmetu

Politika 15.09.2018 23:07
Bez sveobuhvatnog paketa - nema sporazuma o Kosmetu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sporazum Beograda i Prištine nije moguć bez sveobuhvatnog paketa.Aleksandar Vučić izjavio je da nije moguće da Srbija prihvati sporazum o Kosovu i Metohiji bez sveobuhvatnog paketa za Srbiju.

„Međutim, mi nemamo ni sporazum, ni nacrt, niti predlog”, podvukao je, dodajući da treba pustiti da se vode razgovori. Ukazao je da nije optimista po pitanju sporazuma, ali da će dati sve od sebe da se napravi dogovor.

Predsednik je izjavio da s velikom željom i očekivanjima putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da s nama hoće da razgovaraju, preneo je Tanjug.

„Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i važne vesti za naše građane i dodatno ubrzati rast naše ekonomije”, rekao je Vučić posle učešća na srpsko-indijskom privrednom forumu, a uoči posete Kini, početkom naredne sedmice.

Ukazujući na značaj te posete, Vučić je rekao da će se po peti put sresti s kineskim predsednikom Si Đipingom i da je to ogromna čast za našu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa „Ziđinom” za RTB „Bor”. On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partner za „Bor”, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otvorenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.

„Spasli smo Bor”, rekao je Vučić i istakao da taj ugovor znači i spas za istočnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac... Istakao je da će značaj sporazuma sa „Ziđinom” da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje. Objasnio je i da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB-a bile 1,2 milijarde evra.

Rekao je i da će biti potpisan ugovor „Linglongom” od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i južnom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.

Vučić je rekao i da može da se pohvali time da ćemo prvi put kupiti i naoružane bespilotne letelice za našu vojsku.

Ukazao je i da je „Ikarbus” još jedna uništena fabrika za vreme prethodne vlasti sa oko 1.300 ljudi i da se za nju nalazi strateški partner.

Najavio je saradnju s Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.

Istakao je i da će Srbija za tri godine imati najbrži rast u Evropi, ne računajući Irsku.

Predsednik Srbije uzvratio je kritičarima koji kažu da je PKB privatizovan za male pare, pitanjem zašto ga onda nisu oni kupili.

„Što se bunite? Kažete – niska je cena. Što niste kupili vi, pošto ste uspešni biznismeni. Prodavali ste maglu da ste prodavali žvake, a onda smo videli da ste se obogatili za vreme vlasti. Što niste kupili PKB, bila je otvorena tenderska procedura”, upitao je Vučić kritičare.

Rekao je da na ta pitanja nema odgovora jer, kako kaže, oni lažu: „Mislite da ne bi kupili ovi naši, Miško, Kole, Karić... Svi bi, ali moraju da se daju pare, a ne kao ranije – da daju milion ili dva predsedniku opštine ili nekom drugom da bi platili 50 umesto 200 miliona”, istakao je Vučić, a preneo Tanjug.

Ukazao je da u slučaju PKB-a novi vlasnik mora dodatno da plati milione za krave, pa na to ima obavezu investicije od 30 miliona, uz raskidnu klauzulu.

„Tu nema igre, država danas traži stvarne pare za svoj narod, a ne da ministri trpaju sebi u džepove, kao što su radili s Agrobankom, Privrednom bankom i svim ostalima”, objasnio je Vučić.

Sandžak i Republika Srpska nisu isto

Predsednik Vučić izjavio je da bi neki u BiH rado i lako gazili Ustav Srbije i podvukao da Republika Srpska i Sandžak nikako nisu isto, ni po čemu, a posebno ne po Ustavu.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s izjavama datim u BiH, rekao da su – na njegove reči da volimo RS i poštujemo njen integritet u okviru integriteta BiH – obojica kandidata, koji će dobiti bošnjačku većinu, a jedan verovatno biti i izabran za člana Predsedništva iz redova Hrvata, govorili o Sandžaku i o tome kako vole Sandžak.

Takva poređenja ne stoje i nisu bezazlena, smatra predsednik. On je podsetio da je Srbija finansirala izgradnju škole, vrtića u BiH, u RS i dali im ime Srbija, a da je tamošnjim političarima rekao da bi i oni mogli da izgrade škole i vrtiće u Novom Pazaru, koliko hoće, i da ih nazovu kako hoće, BiH ili Bosna, ali da nijedne od tih građevina nema, već ih je izgradila Srbija ili njeni prijatelji iz UAE ili drugih zemalja.

„Sandžak – ovo nije otomanska imperija, ne postoji kao takav”, naveo je Vučić i dodao da neki ne poštuju ni sopstveni ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum. RS i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, da se i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima.

Što se tiče odnosa s rukovodstvom Crne Gore, on je rekao da će uputiti poziv predsedniku Crne Gore da u narednom periodu poseti Srbiju i da mu je jasno koliko u toj državi ima negativne medijske kampanje protiv Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak