Bez dogovora države i prosvetara, štrajk do ispunjenja uslova

RTV 14.09.2018 09:05
Bez dogovora države i prosvetara, štrajk do ispunjenja uslova


Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete su, nakon pregovora sa ministrom prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, Mladenom Šarčevićem i Brankom Ružićem, doneli odluku da nastave sa organizovanjem štrajka, sve do ispunjenja zahteva.Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će se pregovori nastaviti i da će naredni sastanak sa nadležnima biti održan u utorak, 18. septembra.

Prosvetari traže da svi zaposleni u obrazovanju sa sedmim stepenom stručne spreme budu u devetoj platnoj grupi, u prvom platnom razredu kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Svakako ostaje naš štrajk 19, svakako se razmatra radikalizacija štrajkova od 24, to je poslednja nedelja septembra i čekamo ono jedno, jedino što smo tražili ovoga puta, samo jedan zahtev, deveta platna grupa, prvi platni razred, svi sa sedmim stepenom obrazovanja koji rade u prosveti izjavila je Jankovićeva.

Kako su za RTV rekli u Ministarstvu prosvete, obe strane u socijalnom dijalogu iznele su svoje predloge, pa bi sindikalna udruženja narednih dana trebalo da iznesu predloge resornih ministarstava.

Naredni sastanak nadležnih ministara i predstavnika četiri reprezentativna sindikata prosvete zakazan je za utorak, 18. septembar.

Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Sindikat obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovali su 31. avgusta ulične proteste, a 3. i 9. septembra štrajk upozorenja, skraćivanjem nastave na 30 minuta u kojem je učestvovalo oko 1.000 škola.

Predlog ministarstva: Razredne starešine u platnoj grupi 9.1, ostali u 8.3

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o predlogu platnih grupa i razreda u toj oblasti koji bi trebalo da budu deo Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavlјeni u utorak, 18. septembra 2018. godine, a jedan od predloga resornog ministarstva je da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu.

Prema predlogu Ministarstva oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika.

Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.

Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili bi izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je da je sistem postavlјen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.

On je podsetio da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održiv.

Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

Ružić je naglasio da je na svim sastancima ministar prosvete zastupao upravo interese zaposlenih u prosveti.

Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak