Kitarović: Hrvati decenijama nisu smeli da imenuju svoje poreklo

RTS 13.09.2018 12:44
Kitarović: Hrvati decenijama nisu smeli da imenuju svoje poreklo


Decenijama je, umesto "Ja sam Hrvat", moralo je da se kaže "Ja sam iz Hrvatske", a onima koji bi iskazali nacionalni ponos pretio je zatvor, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za austrijski "Klajne cajtung"."Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze kod nas da bi agitovali za radikalne ideje", izjavila je Grabar Kitarovićeva, prenosi Novi list.

Dodala je da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

"Bila sam više puta u Avganistanu, i verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen", rekla je hrvatska predsednica ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsednica odgovara da se "društva brane od opasnosti spolja".

Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, "čine besnom".

"Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske.' Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, pretio mu je zatvor", rekla je Grabar Kitarovićeva, navodi Novi list.

Ne poriče da u Hrvatskoj postoje i levi i desni ekstremi, ali smatra da oni ne predstavljaju "nikakvu opasnost za našu demokratiju".

Grabar Kitarovićeva ocenjuje i da Hrvatska spada "među liberalnije" zemlje Evropske unije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak