VMRO-DPMNE ne bojkotuje referendum, svako glasa prema savesti

RTS 13.09.2018 11:17
VMRO-DPMNE ne bojkotuje referendum, svako glasa prema savesti


VMRO-DPMNE pozvao je svoje simpatizere da na predstojećem referendumu u Makedoniji glasaju prema sopstvenoj savesti, čime je rešeno jedno od ključnih političkih pitanja u toj državi – da li će najbrojnija stranka pozvati svoje glasaće da bojkotuju izjašnjavanje o sporazumu sa Grčkom 30. septembra.Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saopštavajući odluku stranke, pozvao je članove i simpatizere ove stranke da glasaju prema sopstvenoj savesti, navodeći da o "nacionalnim pitanjima odluku treba da donese nacija".

"Pitanje imena jedno je od najznačajnijih u našoj zemlji. Ovo nije pitanje za Hristijama Mickoskog ili Zorana Zaeva, već pitanje za Makedoniju i sve njene građane", rekao je Mickoski posle višečasovnog većanja u sedištu VMRO-DPMNE u Skoplju.

Na taj način rešena je jedna od poslednjih nepoznanica pred referendum o sporazumu sa Grčkom koji će biti održan 30. septembra. Mogući poziv na bojkot glasanja, da se VMRO-DPMNE na takav korak odlučio, ozbiljno bi doveo u pitanje ukupnu izlaznost na referendum, za čiji je uspeh potrebno da na birališta izađe više od polovine od 1,8 miliona upisanih birača.

"VMRO-DPMNE je, posle konsultacija sa građanima, odlučio da svaki građanin treba da postupi prema sopstvenom ubeđenju. O nacionalnim pitanjima treba da odlučuje nacija", rekao je Mickoski.

Odluka VMRO-DPMNE usledila je svega nekoliko dana pošto su osnivači te stranke, koji su u međuvremenu osnovali sopstvene partije, poput Ljubča Georgievskog i Ljube Boškovskog, pozvali građane Makedonije da izađu na referendum.

Uprkos prilično neutralnom stavu prema referendumu, VMRO-DPMNE je nastavio da kritikuje sporazum sa Grčkom prema kojem bi se država ubuduće trebala zvati "Republika Severna Makedonija", navodeći da je vlada Zorana Zaeva prihvatajući dogovor sa Atinom "srušila pregovaračke pozicije" Skoplja.

"Ne prihvatamo sporazum o imenu. Protiv smo jer se na taj način menja ustav Makedonije, nacionalni identitet, putne isprave i lični identitet. Prihvata se revidiranje kulture", rekao je Mickoski.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak