85. Vukov Sabor: Oda tvorcu pismenosti

Novosti 13.09.2018 00:57
85. Vukov Sabor: Oda tvorcu pismenosti


Nastavljena brojna dešavanja na 85. Vukovom saboru u TršićuSVETKOVINE 85. Vukovog sabora u Loznici u utorak su nastavljene u Vukovom domu kulture programom "Proti Ignjatu Vasiću u čast", što je objedinjeni program Biblioteke Vukovog zavičaja i KUD "Karadžić" povodom 150 godina Biblioteke u ovom gradu. Publici su se, pored grupe pevača KUD "Karadžić", predstavili duo "Ponte" i Crkveni hor "Sabor srpskih svetitelja" iz Banje Koviljače.

U prostorijama Legata Miće Popovića i Vere Popović Božičković, u sredu će biti otvorena izložba "Prostor knjige, knjiga u prostoru", autorke Gordane Kaljalović Odanović, istoričara umetnosti.

Saborovanje se nastavlja sutra u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, predstavljanjem audio-knjige "Tekeriški peškir", Zorana Tošića, istoričara iz Loznice. Izdavač je Centar za kulturu "Vuk Karadžić", ustanova koja sa gradom Loznicom i Vukovom zadužbinom organizuje ovaj sabor. U Muzeju Jadra biće otvorena i izložba "Proboj solunskog fronta i oslobođenje Srbije", koju je pripremio Goran Vilić, istoričar.

Veliko interesovanje vlada za predstavu Beogradskog dramskog "Derviš i smrt", u režiji Slobodana Ćustića, u kojoj igraju Ćustić i Miloš Lazić. U Muzeju jezika i pisma u Tršiću sledi izložba "Muzej u Muzeju", a u Obrazovnom centru je okrugli sto "Srpski jezik, književnost i kultura na stranim univerzitetima - aktuelno stanje i perspektive".

U subotu u Loznicu, u okviru saborskih dana, stiže grupa "Balkanske žice", trio gitara Starčević, a istog dana u Tršiću počinje 48. Međunarodni naučni sastanak slavista u Vukove dane.

HRAM SRPSKOG JEZIKA

VUKOV sabor, po 85. put, baš kada slavimo 200 godina od izdanja prvog Vukovog "Srpskog rječnika" postaje hram za posvećeno negovanje naše nauke, srpskog jezika i ćiriličnog pisma, etnologije, kulturologije, folkloristike, ali i umrežavanja, muzičkog, likovnog, medijskog, dramskog, umetničkog stvaralaštava gradeći nesraskidivo jedinstvo - rekla je u Loznici Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete u Vladi Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak