Nižim kamatama banke mame nove klijente

Novosti 12.09.2018 22:56
Nižim kamatama banke mame nove klijente


Banke ne nude iste povoljnosti vernim korisnicima i onima koje tek žele da pridobiju. Mnogi gase račune i povoljnije uslove traže kod drugih. Iako se čini nepravednim, ponašanje banaka je u skladu sa propisimaBANKE se žestoko bore za svakog novog klijenta. U toj bici često zaboravljaju na verne klijente, za koje ne postoje nikakve pogodnosti. Zato i ne čudi što mnogi od njih gase račune i povoljnije uslove traže u drugim bankama. Često se, naime, dešava, da isti refinansirajući kredit, banka postojećim klijentima nudi po jednoj ceni, dok nove klijente "mami" istom tom ponudom, ali sa dva odsto nižom kamatom. Ma koliko se čini nepravednim, to je, ipak, u skladu sa propisima.

- Banke svoje poslovanje uređuju svojom poslovnom politikom, koju donose izvršni organi banke u skladu sa zakonom i kojom, između ostalog, utvrđuju način i uslove pod kojima pružaju određene finansijske usluge građanima i preduzećima - rečeno je "Novostima" u Narodnoj banci Srbije.

Dakle, banka kreditne poslove obavlja u skladu sa Zakonom o bankama, a odluku o tome da li će i kome odobriti kredit i pod kojim uslovima donosi u skladu sa načelom slobode ugovaranja.

- Ti uslovi se mogu razlikovati u zavisnosti od finansijskog stanja i kreditne sposobnosti svakog individualnog klijenta, pri čemu su banke u skladu sa navedenim zakonom i propisima donetim na osnovu tog zakona, kao i na osnovu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, obavezne da pre odobravanja usluge izvrše procenu kreditne sposobnosti klijenata - ukazuju u NBS.

Istovremeno, banke su prilikom izbora klijenata i pružanja svojih usluga dužne da se pridržavaju i osnovnih načela zaštite korisnika finansijskih usluga, između ostalih i prava na informisanje, prava na ravnopravan odnos sa davaocem finansijske usluge i prava na zaštitu od diskriminacije.

Nižim kamatama banke mame nove klijente

- Kada je reč o kreditnim proizvodima, potrebno je imati u vidu da se cena koštanja kreditnih proizvoda ne određuje prevashodno nominalnom kamatnom stopom, već efektivnom kamatnom stopom u koju se uračunava svaki trošak koji korisnik kredita ima u vezi sa kreditom i koji plaća banci - dodaju u NBS. - U tom smislu, poređenje visine nominalnih kamatnih stopa za određenu vrstu kredita, a za različite kategorije korisnika, ne odražava stvarnu cenu koštanja kredita, koju će različite kategorije korisnika platiti za istu vrstu kreditnog proizvoda. Naime, tzv. novi klijenti banke, za koje je uslov za odobrenje kredita da otvore tekući račun u banci i prenesu prijem zarade na taj račun, za razliku od postojećih klijenata banke, imaju i dodatne troškove koji se ogledaju, na primer, u obavezi plaćanja mesečne naknade za otvaranje i vođenje tekućeg računa, te iako je za tu kategoriju nominalna kamatna stopa možda manja, potrebno je uporediti efektivne kamatne stope jer one realno odražavaju ukupan trošak kredita za svakog korisnika.

RAČUNICA

IAKO banke često postojećim klijentima nude lošije uslove za refinansiranje kredita, nego što to čine za nove, itekako umeju da spuste kamatnu stopu kada shvate da mogu da izgube korisnika. Tako kamata postojećim klijentima pada tek kada on zatraži potvrdu o visini duga, kako bi zbog novog zajma prešao kod konkurencije.

NAJSKUPLjE BEZ ZARADE

NAJSKUPLjI je kredit za građane koji ne primaju zaradu u određenoj banci. Na primeru jedne banke, reč je o 16,95 odsto godišnje kamate na rok otplate do pet godina. Potom slede oni koji već primaju platu u banci i njih taj isti kredit košta 10,95 odsto godišnje. Najpovoljniji uslovi su, ipak, za "preletače" koji iz druge banke prebacuju i redovna primanja. Za njih je ovaj kredit svega 8,95 odsto, gotovo upola jeftinije u odnosu na one koji ne prebacuju zaradu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak