Zaev poziva na referendum, za budućnost Makedonije

Politika 12.09.2018 22:27
Zaev poziva na referendum, za budućnost Makedonije


Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da glasaju na predstojećem referendumu o promeni imena, nazivajući to istorijskim trenutkom važnim za budućnost zemlje.Zaev je istakao da će uspešan referendum obezbediti budućnost Makedonije „za sva vremena”.

„Na referendumu 30. septembra odlučujemo. Taj istorijski trenutak je veći od svih nas, naših partija, zavada i ličnih interesa. Tu se radi o budućnosti naše dece. Izađimo svi na referendum za evropsku Makedoniju”, rekao je Zaev u video poruci, prenela je MIA.

Zaev je građanima poručio da je vreme za hrabrost.

„Vreme je da se iskaže hrabrost i gleda u budućnost”, istakao je Zaev, navodeći da se Makedonci nalaze pred najvećim izazovom u istoriji zemlje.

„Naš put nije lak, ali mi najbolje znamo šta dobijamo”, rekao je Zaev, ističući da je sve to za bezbedniju, stabilniju, evropsku Makedoniju.

„Tokom pregovora i sporazumom sačuvali smo naš jezik i nacionalnost, kulturu, očuvali našu istoriju. Uspešan referendum će obezbediti budućnost zemlje za sva vremena”, zaključio je Zaev.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO-a, koja je korišćenje termina „Makedonija” u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region. 

VMRO-DPMNE ne bojkotuje referendum

SKOPLjE - Najveća opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE pozvala je građane da na predstojećem referendumu o promeni imena glasaju po sopstvenoj savesti.

„Svako će doneti odluku za koju smatra da je najbolja za porodicu i zemlju. Makedonija nam je sve. Neće stranke odlučivati. Narod će doneti odluku o nacionalnom pitanju i svi ćemo joj se pokloniti”, poručio je predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saopštavajući odluku stranke koja je doneta, kako je kazao, posle konsultacije s građanima.

Ovom objavom stavljena je tačka na neizvesnost da li će najveća opoziciona stranka pozvati na bojkot referenduma o sporazumu sa Grčkom 30. septembra.

Mickoski je ponovio protivljenje dogovoru sa Grčkom, navodeći da se njime menja Ustav, nacionalni i lični identitet, pasoši, lična dokumenta.

Lider VMRO-DPMNE je optužio vlasti za „poteškoće i delikatnu situaciju” u kojoj se Makedonija trenutno nalazi.

„Makedonija je sada skup avion u rukama adolescenata”, istakao je Mickoski, prenela je agencija MIA.

On je izneo primedbu i na referendumsko pitanje, nazivajući ga dvosmislenim i ukazujući da to zbunjuje građane.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO, koja je korišćenje termina „Makedonija” u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak