Ultimatum za Makedoniju: Bez promene imena nema ulaska u NATO

Telegraf 06.09.2018 18:57
Ultimatum za Makedoniju: Bez promene imena nema ulaska u NATO


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da Makedonija može da se priključi toj vojnoj alijansi samo ako birači na referendumu podrže promenu imena zemlje.- Ovo je šansa jednom u životu. Ne postoji mogućnost da se pridružite NATO-u bez sporazuma o imenu - rekao je Stoltenberg novinarima u Skoplju, prenosi AP.

Verovati u suprotno predstavlja "apsolutnu i potpunu iluziju", dodao je on.

Stoltenberg se sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom kako bi izrazio podršku njegovoj kampanji za promenu imena Makedonija u Severna Makedonija na referendumu 30. septembra.

Zaev je pozivajući se na rezultate najnovijih anketa javnog mnjenja, rekao da je uveren u pobedu na referendumu.

Stoltenberg je takođe zajedno s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao vojnoj vežbi u kasarni "Ilinden", prenela je agencija MIA.

- Vaša zemlja ima dobro obučene vojnike koji su pripremljeni za učestvovanje u složenim operacijama. Pripadnici vaše vojske učestvuju u vojnoj misiji predvođenoj NATO-om u Avganistanu, Iraku i u drugim zemljama, što pokazuje da imate vojsku koja doprinosi međunarodnoj bezbednosti - rekao je Stoltenberg.

Šekerinska je rekla da je 4.000 makedonskih vojnika učestvovalo do sada u različitim misijama NATO-a.

Referendum u Makedoniji biće održan 30. septembra kada će građani moći da se izjasne da li prihvataju sporazum Skoplja i Atine prema kome bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Severna Makedonija.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak