Popularnost Makrona na najnižem nivou od dolaska na vlast

06.09.2018 16:38
Popularnost Makrona na najnižem nivou od dolaska na vlast


Predsednik Francuske Emanuel Makron suočava se s najnižom stopom popularnosti i trenutno svega 23 odsto Francuza odobrava njegove postupke, preneli su danas francuski mediji poslednju anketu instituta za ispitivanje javnog mnjenja JuGov.Predsednik Francuske Emanuel Makron suočava se s najnižom stopom popularnosti i trenutno svega 23 odsto Francuza odobrava njegove postupke, preneli su danas francuski mediji poslednju anketu instituta za ispitivanje javnog mnjenja JuGov.

Pariski list 20 minuta prenosi danas da je to najniža popularnost Makrona od njegovog dolaska na vlast u maju 2017. godine i dodaje da je takođe opala popularnost premijera Eduara Filipa kojem veruje 24 odsto ispitanika.

Takvu malu popularnost je imao Makronov prethodnik, socijalista Fransoa Oland koji je kod Francuza ostao upamćen kao jedan od najnepopularnijih predsednika od uvođenja Pete Republike 1958. godine.

Makronova popularnost znatno je opala poslednjih dana posle ostavke ministra ekologije Nikole Iloa.

Francuski mediji su tada ocenili da je francuski predsednik dosta izgubio ostavkom dva popularna ministra koja potiču iz civilnog društva. Iloa, nekada novinara i poznate javne ličnosti, zamenio je iskusni političar Fransoa de Riži, do sada predsednik parlamenta i blizak Makronu.

Ostavku je podnela i ministarka sporta Lora Flesel, bivša sportistkinja koju je zamenila na mestu druga sportistkinja, plivačica Roksana Marasineni.

Tamošnji mediji danas pominju još jednu ostavku, savetnika i porptarola Jelisejske palate Brunoa Rože-Petija, ali ona još nije potvrđena. Spekuliše da je ostavka planirana tokom leta i da ima navodno veza sa skandalom Makronovog bivšeg telohranitelja Aleksandra Benale.

Prema anketama, pored političkih tema, Francuze najviše brinu socijalna zaštita, nezaposlenost, imigracija i zaštita životne sredine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak