Naučnici složni: Zemlja najtoplija u poslednjih 120.000 godina

Radio 021 06.09.2018 16:14
Naučnici složni: Zemlja najtoplija u poslednjih 120.000 godina


Poslednja tri jula bi mogla biti najtopliji meseci na Zemlji u poslednjih skoro 120.000 godina, tvrde naučnici.  Prateći NASA-inu poslednju objavu da je jul 2018. godine bio treći najtopliji mesec od početka pouzdanih merenja 1880. godine, klimatski naučnik Stefan Rahmstrof ističe da je poslednji jul, u kojem su zabeleženi rekordni talasi toplote, verovatno bio najtopliji mesec od geološkog perioda poznatog pod nazivom Eemian. 
 
Period Eemiana i ledeno doba pre i posle njega, bili su prirodni procesi Zemlje koje može objasniti naša orijentacija prema Suncu u to vreme, tvrde naučnici. Ovi procesi zagrevanja i hlađenja događali su se postepno hiljadama godina, ali trenutno brzo zagrevanje na Zemlji, ono u poslednjih 150 godina, bez sumnje je ljudsko delo, jer se u našoj atmosferi skupljaju snažni štetni gasovi proizvedeni spaljivanjem uglja i drugih goriva. 
 
"Fluktuacija između toplih i hladnih perioda na Zemlji se dešava oduvek, ali ključna stvar se dešava od industrializacije, od tada imamo potpuno drugačiji raspored", kazala je Pat Bartlein, paleoklimatolog na univerzitetu u Oregonu. 
 
"U potpunosti se slažem da su poslednja tri leta verovatno najtoplija u poslednjih 100.000 do 115.000 godina. Vrlo je verovatno da smo počeli da prelazimo najtopliji deo Holocena, perioda koji je nastupio nakon ledenog doba", rekao je Dejvid Blek, paleoklimatolog sa Stoni Bruk Univerziteta. 
 
Stefan Rahmstrof je još 2013. godine tvrdio da je trenutna klima već nadmašila najtopliji period Holocena.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak