Kada su svi pomislili da je gotov, 'koleos' se vratio veći, snažniji i luksuzniji

MojAuto 06.09.2018 08:24
Kada su svi pomislili da je gotov, 'koleos' se vratio veći, snažniji i luksuzniji


Originalni 'Rreno koleos' uopšte nije bio loš automobil, ali se zbog nedovoljno privlačnog dizajna nije svideo vozačima u Evropi. Bezličan i baziran na “samsungu QM5” kao da je od starta bio osudjen na propast. Francuzi su to shvatili na vreme i kompaktni SUV je tiho nestao iz cenovnika.Ime “koleos” je zaboravljeno, ali ne i u Renou. Druga generacija se pojavila posle gotovo deset godina i sa prethodnikom nije imala ništa zajedničko. Ovaj put, osnova je “nisan X-trejl”, dok je izlged preuzet od top modela francuskog proizvođača, “talismana” i “espasa”. Takođe, novi “koleos” je dužinom od 4,67 metara (15 cm duži od prethodnika) prerastao kompaktnu klasu i preselio se među velike SUV-ove. Bilo je to potpuno očekivano, jer u Renou ne žele da “koleos” bude konkurencija popularnom “kađaru”.

Vizuelno, odmah nam je jasno da se radi o Renou - masivna maska sa velikim “dijamantom”, LED svetla sa 3D grafikom, dosta hroma... “Koleos” je sada niži i dinamičniji od prethodnika i postavljen je na točkove od 19 inča koji su deo top verzije sa oznakom “initiale Paris”.

Kada su svi pomislili da je gotov, 'koleos' se vratio veći, snažniji i luksuzniji

U kabini nas je dočekao ambijent sa kojim smo se upoznali u ostalim modelima francuskog proizvođača - uspravno postavljen centralni ekran dijagonale 8,7 inča i digitalna instrument tabla. Vozačevo sedište je veliko i komforno, a udaljeno je 63 cm od puta što daje dodatni osećaj moći, ali i sigurnosti. Gde god da sedite, uverićete se da je “koleos” među prostranijim automobilima u klasi, iako imao dužih rivala sa većim međuosovinskim rastojanjem. Putnici u drugom redu imaju do 50 cm prostora za kolena i mogu udobno da uživaju u vožnji. Reno se odlučio da “koleos” bude komforan petosed (ne može da se doplati za treći red sedišta), a ne opcioni sedmosed doveden do “pucanja”. Ipak, u gradskoj vožnji morate da pazite na spoljašnje dimenzije jer je A stub prilično širok, dok se jasno ne vidi gde se završava prednji kraj.

“R-link 2” infotejment sistem je, rekli bismo, namenjen naprednim korisnicima, odnosno vozačima koji se ne plaše gedžeta - pruža mnogo, ali ponekad zna da se poigra sa vašim živcima. Potrebno je samo da prihvatite da smo postali zavisni od tehnologije.
 

Kada su svi pomislili da je gotov, 'koleos' se vratio veći, snažniji i luksuzniji

Prtljažnik je u proseku klase, od 490 do 1.706 litara, pravilnih je linija, sa niskom utovarnom ivicom i petim vratima koja se otvaraju elektromotorom. Ne bi bilo loše da je zadnja klupa klizna, kao kod “nisana X-trejla”.

Očekivano, ponuda motora je svedena samo na dva dizelaša, bar što se Evrope tiče. Bazni je 1.6 dCi sa 130 KS, koji može da se poruči samo u verziji sa prednjim pogonom. Luksuzna verzija “initial Paris” dolazi samo sa dvolitarskim turbo dizel agregatom od 175 KS, pogonom na svim točkovima i kontinualnim “X-Tronic” menjačem. Da pojasnimo, radi se o CVT prenosu kojim upravlja elektronika (simulira rad klasičnog automatskog menjača), a koji proizvodi japanski “Jatco”, kompanija u vlasništvu Nisana. Kao što smo i očekivali, CVT se prilagodio osnovnom zadataku “koleosa” - obezbeđivanju udobne vožnje. To znači da “X-tronic” nije brz kao moderni automatici sa dvostrukim kvačilom, ali su virtuelne promene stepena prenosa bez trzaja. Prosečna potrošnja je oko devet litara, u gradu bliže “desetki”. 

Kada su svi pomislili da je gotov, 'koleos' se vratio veći, snažniji i luksuzniji

Za razliku od većine SUV-ova, “koleos” se ne plaši terenske vožnje. Na prašnjavom kolskom putu u blizini Surčinskog aerodroma iskoristili smo dve prednosti Renoovog modela - klirens od 21,3 cm i “All Mode” 4x4 pogon koji, takođe, potpisuje Nisan. Sa početnog (2WD) prešli smo na 4WD auto režim koji se automatski prilagođava uslovima na putu, odnosno prenosi obrtni moment (maks. 380 Nm) na točkove sa najbolji, gripom. “Koleos” je sa lakoćom savladao sva iskušenja, pri čemu najviše pažnje mora da se pokloni čuvanju karoserije od ogrebotina (kamenčići, granje...). Međutim, kada smo naleteli na kolotrage koje su napravili traktori, različitih širina i dubina, prebacili smo se na 4WD lock režim kada je raspodela obrtnog momenta izmedju osovina 50:50. “Zaključavanje” je moguće do brzine od 40-50 kilometara na sat.
 

Kada su svi pomislili da je gotov, 'koleos' se vratio veći, snažniji i luksuzniji 

 “Koleos” se u off-road vožnji ponašao kao pravi terenac i sigurni smo da bi izdržao i ozbiljnije testove. Na otvorenom putu, veliki SUV je super udoban i može da predstavlja ozbiljnu alternativu za limuzine. Podvozje se sa lakoćom nosi sa svim neravninama na putu i Reno je zalzužio čistu desetku.

Mane su primetno naginjanje karoserije pri oštrijim manevrima, dok bi upravljač mogao da bude brži i precizniji. Start-stop sistem je takodje spor i aktivira se praćen vibracijama.

Kada su svi pomislili da je gotov, 'koleos' se vratio veći, snažniji i luksuzniji 

 Početna cena “koleosa” je 26.000 evra za 1.6 dCi, dok testirana “initiale Paris” verzija, koja nema šta nema, košta 38.000 evra.

  
Tehnički podaci
Renault Koleos 2.0 dci X-Tronic 4WD

Motor     4-cilindrični, dizel, turbo

Zapremina     1.995 kubika
Snaga     175 KS pri 3.750 o/min.
Maks. obrtni moment     380 Nm pri 2.000 o/min.
Pogon na svim točkovima
Menjač     7-stepeni, CVT
Ubrzanje     9,6 sek.
Maks. brzina     201 km/h
Prosečna potrošnja     9,0 litara
Dimenzije     4.670/1.840/1.640 mm
Međuos. rastojanje     2.710 mm
Prtljažnika     498-1.706 litara
Rezervoar     60 litara
Cena      38.000 evra 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak