Ne držite ovu namirnicu pored voća i povrća!

Mondo 06.09.2018 08:05
Ne držite ovu namirnicu pored voća i povrća!


Svako ima svoj sistem slaganja namirnica u frižider, a evo kako bi to trebalo da radite da bi vam namirnice duže bile sveže.Bez obzira na to da li vam je hrana u frižideru samo nabacana ili uredno složena, imajte na umu da frižider nije samo "orman" za hranu. Različite pregrade u frižideru imaju različitu temperaturu, pa je važno gde šta stavljate da biste izbegli da hrana istruli i propadne.

Mišel Bosevski iz Australijskog instituta za bezbednost hrane objašnjava gde šta treba da držite da bude sveže i koju namirnicu nikako ne bi trebalo da mešate sa voćem i povrćem.

Najpre, preporučuje da temperatura u frižideru bude četiri stepena ili manje.

Gornja polica

Bosevski kaže da bi na gornjoj polici u frižideru uvek trebalo da držite ostatke hrane od prethodnoh dana i kuvanu hranu - podalje od sirovih proizvoda kako bi se smanjio rizik od eventualne zaraze.

Dok većina nas jaja drži u vrtima frižidera, ona kaže da ih je najbolje čuvati na srednjoj polici. "Važno je da jaja uvek budu sveža, tako da je najbolje da ih držite u sredini, tj. na srednjoj polici".

Donja polica

Donja polica frižidera trebalo bi da bude rezervisana za sirovo mesto, poput piletine, ribe, svinjetine...

"Bilo šta što ste kupili upakovano ostavite tako, u posudi u kojoj ste kupili. Kada kupite meso koje nije upakovano već je samo uvijeno u papir, najbolje je da ga stavite u neku posudu, kako biste sprečili zarazu. Takođe, tako ćete izbeći da bilo šta iscuri i prenese potencijalnu zarazu na ostalu hranu".

Vrata frižidera

Iznenađujuće, Bosevski kaže da mleko i mlečne proizvode možete da držite u vratima frižidera.

"Ovo je najtopliji deo frižidera. U gornjem delu vrata bi trebalo da držimo sir i mlečne proizvode, na polici ispod kečap, majonez i slične proizvode, a na poslednjoj polici vrata mleko i druge napitke".

Fioke

Ukoliko u frižideru imate dve fioke, Bosevski savetuje da razdvojite voće i povrće. Ako imate jednu fioku, sasvim je u redu da pomešate voće i povrće.

Ali, postoji jedno voće koje zahteva posebne mere jer uništava drugo voće i povrće, kaže Bosevski.

"Jabuke proizvode etilen gas, koji onda prelazi na drugo voće i povrće, i ubrzava njihovo truljenje".

Najbolji način da čuvate jabuke u frižideru je da ih držite u posudi ili kesi sa zatvaračem. Osim toga, Bosevski ima jedan neobičan savet, koji navodi kao drugu opciju, a to je da jabuke držite zajedno sa lukom.

"Samo jednu jabuku stavite sa lukom jer će etilen koji to voće proizvodi sprečiti da luk satruli. Tako da, etilen je pozitivan u tom smislu", savetuje ona.

Da bi vam voće i povrće duže bilo sveće, Bosevski savetuje da na dno fioke stavite ubrus, pa onda da poređate namirnice.

"Ubrus će apsorbovati bilo kakav višak vlage i time sprečiti truljenje, odnosno produžiti rok trajanja voću i povrću".

Da bi banane duže ostale sveže i ne bi pocrnele, predlaže da svaku razdvojite i da na "peteljku" namotate komadić aluminijumske folije.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak