Sindikalci traže podršku premijerke

RTS 05.09.2018 11:18
Sindikalci traže podršku premijerke


Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" obratio se otvorenim pismom premijerki Ani Brnabić od koje traži podršku u rešavanju pitanja isplate minimalne zarade za zaposlene u dva preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.Reč je o firmama DES iz Novog Sada i "Goša Solko" iz Smederevske Palanke, čiji, kako kažu, status još nije rešen, kao i o preduzeću "Plast Metal" iz Kraljeva, kojem je EPS ovih dana isključio električnu energiju zbog duga od 1,6 miliona dinara.

Navode da je tom preduzeću struja isključena baš u trenutku kada je trebalo da započnu realizacije ugovorene u narednih nekoliko meseci.

U otvorenom pismu dostavljenom i medijima sindikalci podsećaju da su ta preduzeća osnovana sedamdesetih godina prošlog veka, u socijalističkom sistemu i sa humanom idejom da se osobama sa invaliditetom kroz rad obezbedi inkluzija u društveni život i egzistencija za njih i njihove porodice.

Podsećaju da je granski sindikat "Nezavisnost" deo sindikalnog saveza UGS "Nezavisnost", te da smatraju da je nedopustivo da, kako kažu, u drugoj dekadi 21. veka, radnici sa invaliditetom primaju zarade u iznosu od 15.685,25 dinara.

Njihov stav je da nijedan radnik u Srbiji, pa ni radnik sa invaliditetom, ne bi smeo da prima zaradu koja je niža od nivoa ugovorene minimalne zarade.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak