Pare od RTB 'Bor' ne idu u budžet

Politika 04.09.2018 21:44
Pare od RTB 'Bor' ne idu u budžet


Država indirektnu korist ostvaruje preko prihoda od poreza i tako što više neće morati da subvencioniše ovo preduzeće



Nijedan dolar od ukupno 1,46 milijardi, koliko je vredna kineska ponuda za Rudarsko-topioničarski basen „Bor” (RTB), neće otići u budžet, nezvanično je potvrđeno „Politici” u Vladi Republike Srbije. „Zijin majning” će 1,26 milijardi dolara praktično uložiti u kompaniju u kojoj će ova grupa biti većinski vlasnik, sa udelom od 63 odsto. Preostalih 200 miliona dolara biće iskorišćeno za vraćanje starih dugova kompanije, po osnovu Unapred pripremljenog plana restrukturiranja (UPPR), koji predstavlja dogovor RTB-a sa bankama. Indirektno, država od ove transakcije može da dobije novac samo po osnovu vraćanja dugova državnim poveriocima.

Ako se prilikom izbora strateškog partnera država odluči za model dokapitalizacije, onda to znači da novac ne ide u budžet, objašnjava Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta.

– Novac se u tom slučaju unosi u preduzeće da bi se poboljšale njegove performanse. To, ipak, ne znači da država neće ostvariti indirektnu korist, a u ovom slučaju taj efekat je važan. Odnosi se pre svega na prihode od poreza na zarade, PDV, ali i od poreza na profit. Ako je u planu eventualno novo zapošljavanje, i po tom osnovu država može da ostvari indirektnu korist. U slučaju RTB „Bor” to se moralo uraditi, jer je novac iz budžeta curio ka kompaniji i tog odliva para više neće biti. Takođe, bili smo pod stalnim pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke da se taj problem reši, jer je kompanija predstavljala opterećenje za budžet. Godinama je ovo preduzeće subvencionisano i ova dokapitalizacija je korak ka restrukturiranju firme – kaže Đuričin.

​„Zijin majning” uložiće 1,26 milijardi dolara u kompaniju u kojoj će ova grupa biti većinski vlasnik, sa udelom od 63 odsto

U prilog tome govori i podatak da je RTB „Bor” prvi na spisku najvećih dužnika „Elektroprivrede Srbije” (EPS). Tri zavisne kompanije (RTB „Bor”, Rudnik bakra „Majdanpek” i „Topionica”) za struju duguju više od sedam milijardi dinara.

Đuričin dodaje da je od posebnog značaja što su sačuvana radna mesta, što je obezbeđen kontinuitet proizvodnje, i to u kraju u kome je populacioni rizik ogroman. Loše je to što su samo siromašne zemlje prinuđene da prodaju svoja rudna bogatstva – zaključuje Đuričin.

Kada je reč o izvorima sredstava, 350 miliona dolara je novac od dokapitalizacije, a ostalo će „Zijin majning grupa” obezbediti iz kredita. U Vladi Srbije nezvanično kažu da država sigurno neće biti garant za kredite koje će ova kompanija uzimati kako bi ostvarila svoj biznis plan. Nezvanično se čuje da su biznis planom investicije usmerene u tri smera: u rudarstvo, zatim u topionicu, flotaciju i fabriku sumporne kiseline i, na kraju, u ekologiju i zaštitu životne sredine.

Ceo biznis plan je poslovna tajna kineske kompanije, ali je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić neke detalje već otkrio. Kako je naveo, 320 miliona biće uloženo u rudnik „Cerovo”, a u ekologiju će biti investirano 136 miliona. Planirano je i ulaganje u „Topionicu” (nije rečeno koliko), kako bi se proizvodni kapaciteti povećali i do 150.000 tona. Trenutni maksimalni kapacitet proizvodnje iznosi 80.000 tona, a proizvodi se upola kapaciteta.

Pregovori manjinskog i većinskog partnera počeće za nekoliko dana, kada tim menadžera iz „Zijin majninga” dolazi u Beograd. Za sada je poznato da će većinski vlasnik postavljati svoju upravu. A tek će se pregovarati o tome koje odluke neće moći da donese bez manjinskog vlasnika. Očekuje se da se ugovor potpiše već krajem ovog meseca, a operativno upravljanje kompanijom Kinezi će preuzeti od sledeće godine. Da bi se „Zijin” upisao kao većinski vlasnik kompanije do kraja godine mora da uplati najmanje 100 miliona dolara obavezne dokapitalizacije. Ministar energetike Aleksandar Antić već je izjavio da ima naznaka da će uplatiti oko 300 miliona dolara.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak