Nastavnici zbog veće plate hoće u deveti razred

Politika 04.09.2018 21:41
Nastavnici zbog veće plate hoće u deveti razred


Prosvetari na današnjoj protestnoj šetnji u Nemanjinoj ulici najavili kraće časove i od vlade i ministarstava, između ostalog, zatražili da budu u višem platnom razredu i imaju primanja kao lekariU znak nezadovoljstva najavljenim rasporedom u platnim razredima od koga će im od početka naredne godine zavisiti plata predstavnici četiri sindikata prosvetnih radnika protestovali su danas u centru Beograda, najavivši skraćene časove prvog dana naredne školske godine.

U ime oko 1.500 nezadovoljnih pedagoga, vaspitača, bibliotekara i nastavnika Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je objasnila da će u ponedeljak časovi biti skraćeni na po 30 minuta, a da će sa tom praksom nastaviti narednog utorka, pa sledeće srede i tako redom… Tako će, kaže, biti dok se ne uvaži jedini zahtev koji ih je ujedinio u protestu – da prosvetni radnici iz najavljenog osmog platnog razreda budu premešteni u deveti, koji znači i veću platu.

Sa tim bi se ostvarila nastavnička težnja da im plate budu izjednačene sa doktorima opšte prakse, jer smatraju da jednako doprinose državi Srbiji i stanovništvu. Pod sloganom „Pravda ispred para”, naoružani pištaljkama i sindikalnim zastavama prosvetari su se prvo okupili ispred Ministarstva prosvete tražeći od ministra Mladena Šarčevića da se pojavi pred njima i podrži ih, „ali ne samo na rečima”. Zatim su sa istim zahtevom prošetali do Vlade Srbije, a potom i do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje se bavi platnim razredima zaposlenih u javnim službama. Sem USPRS, skup su organizovali Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost”, Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Sindikat obrazovanja Srbije (SOS), a časovi će, kažu, biti skraćeni u školama u kojima imaju svoje članstvo.

– Nadamo se da će direktori škola biti razumni i neće praviti čudo da se školsko zvono oglašava na 45 minuta, a mi da izlazimo posle pola sata. Sa platnim razredima najgore su prošli bibliotekari koji su svrstani u sedmi platni razred, a mi insistiramo da i oni budu u devetoj platnoj grupi. Imamo bar 50 razloga za protest, ali smo se svi ujedinili oko ovog jednog da se do kraja septembra prebacimo iz osme u devetu platnu grupu. Iako su prisutni na ovom protestu, njegov nastavak skraćivanjem časova od ponedeljka ne podržava jedan od četiri sindikata, SOS – navela je Jankovićeva i dodala da je komunikacija sindikata sa Ministarstvom prosvete jednostrana.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, za „Politiku” je rekao da mesta za pregovore još ima, da se neke stvari moraju izmeniti navodeći upravo nepravdu nanetu bibliotekarima koju nameravaju da isprave.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), pojašnjava da traže da svi prosvetni radnici koji imaju sedmi stepen stručne spreme budu u devetoj platnoj platnoj grupi. Podsetimo, radna verzija uredbe o platnim razredima predviđa da većina prosvetnih radnika, bude u osmom platnom razredu, dok bi oko 1.000 nastavnika koji imaju pedagoška zvanja i rade u otežanim uslovima, kao što je na primer predavanje deci sa smetnjama u razvoju, bilo u devetoj platnoj grupi.

– Mi smo poslednji bedem odbrane intelektualaca u Srbiji. Sve druge profesije ćute, samo prosveta progovara, neka im to služi na čast – poručio je Milan Trbović, zamenik predsednika SRPS-a, i dodao kako nije ni čudo što mladi odlaze iz zemlje „tamo gde će biti adekvatno plaćeni i moći srećno da žive od svoga rada”.

Nazvavši ministra prosvete mitskim bićem koje je pola lav, a pola čovek jer se „lavovski bori za nastavnike” dr Vesna Vojvodić Mitrović, predsednica GSPRS „Nezavisnost”, viknula je juče ispred zgrade ministarstva „Gde nestade, lave naš?”.

– Ja neću da ćutim, da me bude sramota pred đacima kada upitaju šta nam vredi što smo toliko prigrlili knjigu, jer evo dva veka posle velikog ministra Dositeja Obradovića našli smo se na ulici. Dositejevo prosvetiteljsko načelo „Znanje ispred svega” zamenili tužnom realnošću „Pravda ispred para” – istakla je Vesna Vojvodić Mitrović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak