Majorka - egzotični 'latino' raj u Evropi

Novosti 04.09.2018 12:59
Majorka - egzotični 'latino' raj u Evropi


Špansko ostrvo Majorka postaje sve pristupačnije za putnike iz Srbije. Osim po nestvarnim prirodnim lepotama, poznato je i po dobrom noćnom provoduČUVENI španski temperament i "vrela krv" najbolje su oslikani u kontrastima ostrva Majorka. Kršna planina Tramuntana, spojena morem čije boje prelaze iz azurnoplave do modrozelene, jedno su od hiljadu lica najvećeg ostrva u Balearskom moru, površine 3.640 kvadratih kilometara.

Uprkos tome što se često smatra letovalištem za bogate, Majorka je zapravo jedno od retkih turističkih centara u svetu gde je podjednako zastupljen masovni i elitni turizam. Godišnje oko 8.000.000 stranih posetilaca letuje na istom mestu kao i mnoge svetske zvezde, aristokrate, magnati, političari i sportisti. Zahvaljujući "lou kost" kompanijama koje nude jeftine letove i hotelima koji "niču" u svakom gradu ostrva, sedmodnevni smeštaj i avionski let od aerodroma u Beču i Budimpešti, pa do glavnog grada ostrva, pronalazi se već od 300 do 400 evra, pa naviše.

Prirodna ravnoteža eko-sistema na Majorki uglavnom je nenarušena, pa je prirodni ambijent u velikoj meri očuvan. Prolaskom kroz planinske vence na kojima pasu divokoze, pa do najviše tačke ostrva Cap de Formentor, dolazi se do spektakularnog vidikovca sa kojeg "puca" pogled na celo ostrvo. Nakon prolaska pored brojnih španskih hacijendi, može se doći do jedne od 200 pećina na ostrvu. Najpoznatije su Cuevas de Genova i Drac, gde se nalazi i najveće podzemno jezero na svetu, dugo 1.150 i široko 30 metara.

U zavisnosti od delova plaže, dve ležaljke i suncobran naplaćuju se po ceni od 10 do 14 evra. Neke od najlepših plaža na kojima nema gužve, a koje imaju barove i ležaljke, jesu Playa de Muro i Millor beach, sa kristalno čistom vodom i belim peskom. Jedna od najlepših "divljih plaža" jeste Es torrent de pareis, koja se nalazi u uvali između dve stene. Cene kafe i sokova kreću se od dva do tri evra, kokteli koštaju u proseku sedam evra, dok se obroci kao što su španska paelja sa mesom i morskim plodovima, ili španska kajgana sa domaćom šunkom mogu pazariti po ceni od osam do deset evra. Slatko, marokansko piće "tunel", domaća bela vina, masline i hlebovi nezaobilazni su uz svaki obrok.

U većim gradovima kao što su Palma, Magaluf i Arenal najviše odsedaju mladi u potrazi za noćnim provodom, koji je jedan od "najluđih" na svetu. Ulaznice za klubove u kojima nastupaju poznata imena elektronske muzike koštaju u proseku 40 evra, uz otvoren bar koji podrazumeva celovečernju konzumaciju pića.

Taksi funkcioniše po sistemu tarifa, dok je van grada cena fiksna. Cene rentakara se kreću od 30 evra po danu, zajedno sa osiguranjem, ali je potrebno automobil rezervisati nekoliki dana unapred. Parking je besplatan na mestima obeleženim isprekidanom belom linijom, na mestima sa isprekidanom plavom linijom plaća se po ceni od 1,5 do 2 evra po satu, dok je parkiranje na žutim linijama zabranjeno.

RIBARSKA SELA

OD malih, ribarskih sela na Majorki su nedavno stvorene veoma atraktivne i posećene turističke stanice, poput Puerto de Andratx, San Telmo, Banyalbufar, Cala Ratjada, Cala Bana, Porto Colom (Španci ga smatraju rodnim mestom Kristifora Kolumba) i Porto Cristo, jedno od najlepših mesta na Majorki.

VALjDEMOSA

UKOLIKO se umorite od 24-časovne buke iz pabova i barova, koji su krcvati nemačkim i britanskim turistima, odmor možete da potražite u nekom od autentičnih španskih sela. U romantičnoj Valjdemosi možete šetati kamenim ulicama i uživati u mirnom, romantičnom ambijentu, dok se do grada Solera na severu može doći starom železnicom, koja je jedna od najvećih atrakcija ovog dela ostrva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak