Tramp upozorio Kanadu da neće biti deo NAFTA ako ne bude fer

Beta 04.09.2018 11:32
Tramp upozorio Kanadu da neće biti deo NAFTA ako ne bude fer


Američki predsednik Donald Tramp upozorio je danas Kanadu da će biti izbačena iz revidiranog Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) ako ne bude "fer" prema Vašingtonu i zapretio da će otkazati postojeći sporazum ako se Kongres SAD "umeša" u pregovore."Nema političke neophodnosti da Kanada bude zadržana u novom dogovoru o NAFTA. Ako ne postignemo fer sporazum za SAD posle decenija iskorišćavanja, Kanada će ostati van njega. Kongres ne treba da se meša u te pregovore, u suprotnom ću jednostavno ukinuti NAFTA u celini", naveo je Tramp u jednom od serije današnjih tvitova.

Medjutim, Asošiejted pres navodi da nije jasno da li Trampova administracija ima ovlašćenja da postigne novi trgovinski sporazum samo sa Meksikom, i isključi Kanadu, pošto Kongres SAD mora da odobri bilo koju izmenu NAFTA i mogao bi da odbije da usvoji sporazum bez učešća Kanade, dugogodišnjeg saveznika Vašingtona.

SAD i Meksiko su u ponedeljak postigli dogovor o novom trgovinskom sporazumu umesto NAFTA bez trećeg partnera Kanade, posle čega je kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend skratila putovanje po Evropi i u utorak požurila u Vašington da pokuša da obezbedi učešće Kanade u novoj verziji NAFTA.

Pregovori Vašingtona i Otave traju od tada, a glavni sporovi su vezani za kanadsko tržište mlečnih proizvoda i za nastojanja SAD da zaštite svoje farmaceutske kompanije od konkurencije, navodi AP.

Tramp je juče obavestio Kongres da u roku od 90 dana planira da potpiše sporazum s Meksikom koji bi zamenio NAFTA i da se nada da će i Kanada biti deo njega.

On je danas tvitovao iz svog golf kluba u saveznoj državi Virdžinija, gde je otišao dok su tri bivša predsednika SAD i brojni zvaničnici bili na ceremoniji ispraćanja preminulog senatora Džona Mekejna na koju Tramp nije pozvan.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak