Odbijen predlog da se ponovo iznesu svi dokazi: Novo ročište u suđenju Naseru Oriću zakazano za 17. septembar

Telegraf 04.09.2018 10:10
Odbijen predlog da se ponovo iznesu svi dokazi: Novo ročište u suđenju Naseru Oriću zakazano za 17. septembar


Apelaciono veće Suda BiH u ponovljenom postupku, koji se u Sarajevu protiv ratnog komandanta za Srebrenicu Nasera Orića, odbilo je danas predlog Tužilaštva da se u tom predmetu ponovo iznesu svi dokazi.Tužilac Miroslav Janjić predložio je da u postupku protiv Orića i pripadnika tzv. Armije BiH Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine, budu saslušani svi svedoci Tužilaštva i uvedeni materijalni dokazi, čemu su se odbrane usprotivile zbog prava optuženih na pravičnost postupka u smislu ekonomičnosti i efikasnosti krivičnog postupka.

Orićev advokat Lejla Čović rekla je novinarima da je to isto veće koje je odlučivalo po žalbi Tužilaštva BiH i koje je ukinulo prvostepenu presudu prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, preneo je sarajevski portal Klix.

Čović je navela da je naredno ročište zakazano za 17. septembar kada će ponovo biti saslušan jedan od svedoka Tužilaštva Radivoje Ostojić, te dodala da će na jednom od narednih ročišta biti saslušan još jedan od ranije saslušanih svedoka Tužilaštva BiH, zaštićeni svedok "O1".

Ostali dokazi koje je Tužilaštvo ranije sprovelo neće biti ponovo izvođeni pred Apelacionim većem, već će samo biti prihvaćeni u spis onako kako su izvedeni tokom prvostepenog postupka.

- Nakon toga će uslediti postupak faze izvođenja dokaza odbrane. Onda će odbrana doneti konačnu odluku kako će sprovoditi već izvedene dokaze ili eventualno nove dokaze - rekla je Čović.

RTRS podseća da je zbog višestrukih bitnih povreda krivičnog postupka, Apelaciono veće početkom juna ukinulo oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i naložilo ponovljeni pretres.

Oni su optuženi da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću naišla je na oštre osude u javnosti prošle godine.

Da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio? Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna - upitala je oktobra prošle godine Nela Kuburović, srpska ministarka pravde nakon vesti o oslobađajućoj presudi Oriću.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tada da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

Dodik je naglasio da su svedoci zastrašivani svih devet godina koliko je trajalo suđenje.

Oslobađajuća presuda, koja je Oriću izrečena 9. oktobra prošle godine, ukinuta je 4. juna ove.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak