Počela škola: Više gradiva, digitalna nastava i - štrajk

N1info 03.09.2018 20:59
Počela škola: Više gradiva, digitalna nastava i - štrajk


Đaci u Srbiji krenuli su u školu. Učenike očekuje više gradiva, ali i učenje uz digitalnu nastavu. Školsko zvono koje označava kraj časa i ove godine zvonilo je ranije zbog štrajka prosvetara. Časovi u više od hiljadu škola bili su skraćeni na 30 minuta, jer su prosvetari nezadovoljni platama.Zvuk školskog zvona prvi put čulo je 67.000 đaka prvaka. U više od hiljadu škola, časovi su bili skraćeni na 30 minuta. Tako je obeležen prvi dan nove školske godine. Deo prosvetara uz štrajk, prvaci uz proslavu koju su za njih pripremili stariji.

Nakon predškolskog, ovo je prekretnica za one koji će se prvi put susreti sa školskim obavezama, ali i za petake čije obaveze postaju brojnije i teže.

"Dobićemo fiziku ove godine i do sad s njom nismo imali iskustva, tako da malo nam je trema kako će to da bude".

"Srećan sam što ću da vidim drugare, a da škola počinje, baš i nisam srećan".

"Srećna sam što ću da upoznam nove profesore i da steknem novo znanje", kažu učenici sa kojima smo razgovarali.

Za prvake i petake od ove godine uvedena je novina na časovima - učenje uz digitalnu nastavu i udžbenike, dok će se ocene beležiti u digitalnim dnevnicima. Nastavnici poručuju - takva zamisao u teoriji lepo zvuči, ali je u praksi drugačije.

"U ovom trenutku meni se čini da nismo, da škole još nemaju opremljenost kakvu treba da bi se tako nešto sprovelo", smatra nastavnica srpskog Tanja Kunarac.

Uvođenje digitalne nastave jedan je od problema s kojim će srpsko školstvo morati da se suoči, ali ne i onaj zbog kog su se prosvetari odlučli na štrajk. Kažu da su nezadovoljni predloženim rešenjem za određivanje platnih razreda i grupa.

"Deveta grupa prvi platni razred jeste svakako jedan zahtev", kaže predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković.

"Ako pristanemo na ovakav dogovor da budemo u osmoj grupi, znači naše plate neće se povećati ni za jednu banku", rekao je Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti.

Resorni ministar je povodom zahteva prosvetnih sindikata ranije izjavio da ih razume. Potom je dan pred početak škole rekao da je trebalo da reaguju pre dve-tri godine, kada je napravljena matrica za platne razrede. Po svemu sudeći, izgleda da je zaboravio da su prosvetari upravo zbog toga na ulice izašli krajem oktobra 2015. i otpočeli prvi štrajk. Isti zahtev imali su na svakom narednom okupljanju, kojih je do sada bilo 10. U najnovijoj poruci, ministar prosvete je poručio - oni koji štrajkuju, neće dobiti manje plate.

"Štrajk od 30 minuta je u zakonskim okvirima kojim mogu da iskažu svoj stav i nemam nameru da nikome smanjujem platu. Ovoga puta mislim da je taj stav legitiman, jer govorimo o važnim temama", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prosvetari odgovaraju - nemamo ministra koji razume šta se radi u prosveti i koji će da stane uz nas.

"Komunkacija koju mi kao prosvetni radnici imamo sa ministrom i sa njegovom administracijom je puna šumova, zante u teoriji informacija imate te šumove, mi se izgleda dobro ne čujemo i mi ćemo ponavljati kao prvačićima istu priču", rekla je Vesna Vojvodić iz Sindikata Nezavisnost.

Novi štrajk četiri prosvetna sindikata su najavila za 11. septembar.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak