Naredni meseci odlučujući za dogovor Beograda i Prštine

N1info 03.09.2018 20:57
Naredni meseci odlučujući za dogovor Beograda i Prštine


Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponavlja pesimističke procene u vezi sa postizanjem dogovora o Kosovu, visoka predstavnica Evrospke unije Federika Mogerini, koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, je optimista.Mogerini je navela da veruje da postoji realna šansa za postizanje seobuhvatnog, pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih meseci. 

U obraćanju ambasadorima Unije u Briselu, Federika Mogerini, govoreći o Balkanu, navela je da je prošla godina bila neverovatno intenzivna, a da će naredni meseci biti odlučujući.

"Verujem da postoji realna šansa da predsednici Vučić i Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine. Sveobuhvatni, pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dve strane. Sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može doprineti stabilizaciji čitavog regiona", kaže Federika Mogerini.

Ideje o razgraničenju, odnosno korekciji granice, za koje se zalažu Vučić i Tači, izazvale su oprečne reakcije međunarodne zajednice. Nemačka kancelarka Angela Merkel više puta se usprotivila promenama granica, a takvu poruku, na svom profilu na tviteru, izneo je nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot.

"Dragi prijatelji na Kosovu i u Srbiji, prekrajanje granica neće rešiti nijedan problem. Takav potez bi otvorio Pandorinu kutiju međusobnih optužbi na etničkoj osnovi. Budućnost Zapadnog Balkana je multietnička, multireligijska i multikulturalna. Ujedinjeni u različitostima, to je Evropa", poručio je Mihael Rot.

Istovremeno, Skupština Kosova u utorak bi, na vanrednoj sednici koja je zakazana na zahtev opozicije, trebalo da raspravlja o rezoluciji kojom se Hašimu Tačiju zabranjuje da u dijalogu razgovara o podeli ili redefinisanju granica. Osim toga, Vlada Kosova je donela odluku o formiranju pregovaračkog tima za dijalog, na čijem čelu će biti Fatmir Ljimaj. 

"O sadržaju razgovora od sada nećemo biti obaveštavani samo od predsednika, već će imenovani vladin politički tim kao i parlament imati mogućnost razmatranja toka dijaloga. Imajte u vidu da se ne može postići neka iznenađujuca odluka a da ne prođe kroz ovaj tim", objasnio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

A iguman manastira Dečani Sava Janjić poručio je u intervjuu za Komersant da Srbi na Kosovu nisu samo brojke, procenti ili statistička greška. On je ideju o razgraničenju nazvao "razgraničenjem sa zdravim razumom" i poručio da je narod zabrinut zbog priča o podeli. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak