Đurić: Tri razloga što smo dalje, a ne bliže rešenju

Politika 03.09.2018 10:57
Đurić: Tri razloga što smo dalje, a ne bliže rešenju


Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da ima tri razloga zbog kojih smatra da smo sve dalje, umesto bliže rešavanju odnosa sa Prištinom, a da je jedna od glavnih „sumanuta” kampanja pretnji političara iz vladajućih struktura u Prištini.Đurić je na konferenciji za novinare rekao da je utisak da je na sceni utrkivanje ko će da zauzme oštriji stav i da poruči da Srbi treba da dobiju manje prava u budućnosti nego što ih i sada imaju, a u to uvlače i albanske političare sa juga Srbije, kao što je Šhiprim Šerifi koji priziva rat i naselje.

„Sve te filmove mogu samo da sanjaju” rekao je Đurić i naveo da je reč o „sumanutim” teritorijalnim pretenzijama u kojima su oni koji ih iznose stigli ne samo do Niša već idu i dalje...

Kako kaže svemu tome pomaže i ćutanje međunarodne zajednice koja ne reaguje i nema ni ozbiljnije osude ni političkog delovanja koje bi trebalo da zaustavi kampanju koja se vodi u Prištini.

On je političkim liderima Alnbanaca na KiM poručio da mogu da sanjaju da će da dobiju sve, a da ne daju ništa i da će neko moći da natera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost koja je učinjena protiv pravno.

Ponovio je da se to neće desiti i da do rešenja može doći samo kroz razgovore. Đurić je naveo da je drugi razlog činjenica da je sve evidentnije da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u pravu kada je upozoravao da ozbiljni krugovi u međunarodnoj zajednici rade na tome da Srbija ne dobije ništa i da je stvar završena 2008. godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost, a oni je priznali, a što su pojedini „genijalni beogradski političari verifikovali pred MSP” svojim postavljenim pitanjem.

Dodao je da ti u međuanrodnoj zajednici smatraju da Beograd to treba samo da prihvati i da nema o čemu da se razgovara, ali i poručio da Beograd sada ima snage i da vodi svoju samostalnu politiku.

Kao treći razlog Đurić je naveo, ukazujući da se naslanja na prethodna dva, taj što „domaće sluge” ne prestaju sa ništa manje energičnom kampanjom, po Srbiju destruktivnom, da ništa ne dobijemo u procesu.

Naveo je da pričaju kako bi oni ko zna šta uradili, a dok su bili na vlasti i bili u prilici da nešto učine radili sve samo na ličnom bogaćenju i pitanje KiM pretvorili u poligon za pljačku i kao Vuk Jeremić u Tadićevo vreme da to prodaju za dva tapšanja po ramenu pred neke izbore.

Prema njegovim rečima, Albanci na KiM su im do neba zahvalni za ono što su uradili u MSP i legitimisali im to i takvo proglašenje nezavisnosti.

„Ništa dobro nije bilo za njihovo vreme, a sada pričaju prazne priče” kazao je Đurić.

Ali, dodao je, građani prepoznaju takve stavove i odbacuju ih, a koliku podršku ima predsednik Vučić među Srbima na KiM pokazali su i predsednički izbori na kojima je dobio više od 80 odsto njihove podrške kao i na drugim izborima koji su se održavali.

Đurić je naveo da ćemo borbu nastaviti bez obzira na tu kampanju sve dok ne dobijemo više nego danas u svakom smislu, i političkom, i ekonomskom i teritorijalnom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak