Ukidanje penala za beneficirani staž od 1. oktobra, izuzeti vojska, policija i BIA

Radio 021 03.09.2018 09:36
Ukidanje penala za beneficirani staž od 1. oktobra, izuzeti vojska, policija i BIA


Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević rekao je za RTS da očekuje da će nova pravila o ukidanju kaznenih poena za prevremeno penzionisanje početi da se primenjuju od 1. oktobra, a policija, vojska i BIA izuzeti su iz toga i za njih postoji poseban zakon.Đorđević je rekao je da je bila namera da se ukinu kazneni poeni onima koji su imali beneficirani staž - rudari i vatrogasci, a koji su po nekom pravilu ranije odlazili u penziju a nisu mogli da dostignu starosnu granicu od 65 godina. Oni, kako je rekao, najbolje znaju, kod njih postoje penali i ne postoji mogućnost da dostignu 65 godina, jer oni 40 godina staža dostignu sa 45 ili 48 godina života.
 
"Sada smo predvideli, a o tome je pričao sa rudarima i predsednik dok je bio premijer, i rekao da će se prvi put kad se bude menjao zakon to ispraviti", podsetio je Đorđević. "Onoliko koliko se njima priznaje beneficirani radni staž, koliko godina imaju u beneficiji toliko se umanjuje starosna granica i u jednom trenutku bi trebalo da se sretnu sa godinama starosti i da više nemaju penale", objasnio je Đorđević.
 
"Hipotetički govoreći na primeru, ako bi priznavali 12,18 za rudare, oni ne bi imali penale oko 51. ili 52. godine, ali ako odu prevremeno u penziju za njih bi postojali penali", rekao je Đorđević.
 
Za ostale koji su iz raznih razloga otišli u prevremenu penziju penali ostaju.
 
Penali postoje svuda u Evropi, i srušili bi penzioni sistem kada bi takve stvari radili, rekao je Đorđević.
 
Istakao je da su policija, vojska i BIA izuzeti i za njih postoji poseban zakon i ne važe penali, već idu pod drugačijim uslovima i smanjena je starosna granica.
 
"Za sve ostale važi Zakon o radu, Zakon o PIO i po tom zakonima je 65 starosna granica. Nemoguće je sa jedne strane da dajete beneficije i kažete priznajem vaš rad i otežane okolnosti, a sa druge strane da radi do 65. godine. Onda nema svrhe da mu dajete beneficiju", rekao je Đorđević.
 
Nova pravila počeće da se primenjuju od dana stupanja Zakona, kaže ministar koji očekuje da će to biti od 1. oktobra.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak