Počela nova školska godina, novine za prvake i petake

RTS 03.09.2018 09:26
Počela nova školska godina, novine za prvake i petake


Za više od 800.000 učenika danas je počela školska godina. U klupe će prvi put sesti 67.000 đaka-prvaka, dok će u prvim razredima srednjih škola biti približno isti broj – 66.800 učenika. Kada je reč o prvacima, njih je manje za skoro 60 odeljenja, a sa druge strane za tehnološki višak je proglašeno 4.500 nastavnika i učitelja.Đaka prvaka je za 1.850 manje nego prošle godine. Njih, kao i đake petog razreda, očekuju novine u poređenju sa prethodnim generacijama.

Direktorka OŠ "Jovan Miodragović" Vera Šeinović ističe da je gradivo rasterećeno i da će đaci učiti na primerima iz svakodnevnog života. Uvodi se i projektna nastava.

"Učitelji zajedno sa đacima biraju temu i provlače je kroz više predmeta", objašnjava Šeinovićeva i dodaje da se učenici kroz ovaj vid nastave navikavaju na grupni rad i saradnju.

Promene i u petom razredu. Izmenjena su tri predmeta – biologija, matematika i srpski jezik.

I prvaci i petaci će se susresti sa više digitalnih sadržaja, zbog čega je obuku prethodnih meseci prošlo više od 2.000 nastavnika.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je učenike Osnovne škole "Drinka Pavlović" gde je đacima poželeo srećnu novu školsku godinu i mnogo uspeha u radu i lepo druženje i obećao da će Grad nastaviti da radi na stvaranju još boljih uslova za boravak i rad u školama.

"Grad ima plan da u naredne dve godine ukupno uloži tri milijarde dinara u rekonstrukciju škola i ima planove i projekte za rekonstrukciju 25 škola", rekao je Radojičić.

Ove godine u srednjim školama su prvi put oformljena odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. U pomoravskom okrugu po jedan ovakav razred dobile su gimnazije u Jagodini i Paraćinu.

U paraćinskoj gimnaziji je 89 đaka krenulo u prvi razred, a njih 14 je upisalo specijalno IT odeljenje.

"U informatičkom kabinetu imamo opremu koja je delimično zastarela, ali imamo posebnu prostoriju za to odeljenje i očekujemo u dogovoru sa Ministarstvom da dobijemo opremu za realizaciju programa za taj smer", rekla je direktorka Gimnazije u Paraćinu Snežana Dačić ističući da su nastavnici prošli adekvatnu obuku.

Inače, i ove godine prosvetari štrajkuju i to skraćenjem časova na 30 minuta prvog dana školske godine i, kako je rečeno, još tri dana do kraja meseca, u više od 700 škola.

Predstavnici sva četiri sindikata nezadovoljni su što su prema sistemu platnih razreda u osmoj platnoj grupi, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena u devetu radnu grupu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da sindikati imaju legitimno pravo da se bune protiv platnih razreda, ali da je trebalo da reaguju, kako kaže, pre dve-tri godine kada je napravljena matrica za platne razrede i da ima još vremene za pregovore, jer primena Zakona počinje od januara.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak